• 0

Kako je italijanski pisac postao omiljen zbog teksta "Srbija je pobedila", a niko ga nije čitao

Monte je toliko poularan među Srbima - a na srpski jezik nije preveden i Srbi ga nisu čitali

  • 0

Italijanski pisac Mauricio Monte (41) jedan je omiljenih u Srbiji, mada većina Srba nikada nije pročitala nijednu njegovu knjigu. Ovaj Italijan se proslavio među Srbima prošle jeseni kada je, nakon pobede naših odbojkašica na Svetskom prvenstvu u Japanu, napisao status koji je zapalio region "Srbija je pobedila".

Njegove reči nisu toliko dirnule, jer su bile samo hvalospev. Dirnule su, jer je delovalo kao da on Srbe poznaje, a naročito ono lice na koje zapadne zemlje, pa i njegova, često odbijaju da vide.

Monte je tada otkrio i otkud mu to znanje - od devojke iz Vojvodine koju je voleo i njenih prijatelja i porodice koji su ga toliko srdačno dočekali.

No, ono što je zapravo ostalo neodgovoreno jeste ko je ovaj pisac, čije knjige nisu prevedene na naš jezik.

Monte je rođen u malom gradu Skvincanu na jugu Italije. S obzirom da je ovo siromašna regija, kao i mnogi mladi ljudi preselio se na sever.

Objavio je tri knjige - "Lecce-Ravenna. Andata e ritorno" (2006), "Passo domani" (2012) i "L' erba del vicino" (2016).

Sudeći po opisima knjiga na njegovom sajtu, Monte voli da piše o provinciji ili napuštanju male sredine, nalik onoj iz koje je tek došao.

- Njegov jezik je ambiciozan i bogat, on nas tera da se s vremena na vreme vratimo nekoj rečenici i ponovo potražimo njeno značenje. Uprkos tome, njegov jezik ne gubi svoju gracioznost i mekoću, ni drevni ukus nečega što ne postoji više osim na stranicama Pjera Kjare ili Karla Kasole, italijanskih dragulja iz drugih era, ali koji deluju kao da su vekovima udaljeni - navodi na svom blogu spisateljica i muzičarka Evi Arnesano.

Ukoliko ste čitali neku od njegovih knjiga, javite nam šta mislite o njima.

VIDEO: Ovo je poslednji poen koji je našim odbojkašicama doneo titulu!

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima