≫ 

Oj, Srbijo među šljivama: Davičo je umro pre 30 godina, a i dalje se naježimo na zvuk njegovog glasa

Prošlo je 110 godina od rođenja, odnosno 30 godina od smrti velikog pesnika iz Šapca

  • 0
Oskar Davičo Printskrin: kupindo.com

- OJ, Srbijo među pesmama, među šljivama. Oj, Srbijo među ljudima na njivama. Oj, Srbijo među pesmama, među stadima. Oj, Srbijo, pesmo među narodima!

Ovim rečima počeo je u ponedeljak književni matine posvećen Oskaru Daviču u Centru slovenskih kultura Narodne biblioteke Srbije. Njegove najpoznatije stihove izgovorio je pesnik lično, sa audio-zapisa pesme "Srbija" iz 1939. godine.

- Baš je bilo lepo. Drago mi je što su pronašli snimak "Srbije" koju Oskar čita. To je Boda Marković radio na Radio-Beogradu 2 i tad kad je nastalo sam slušala i posle godinama nisam mogla. Sad mi je teško palo što sam ga ponovo čula kako recituje, iako su prošle tri decenije - rekla je pesnikova supruga Branka Davičo.

Povod za organizovanje ovakvog skupa bio je Međunarodni dan pismenosti, koji se obeležava 8. septembra, ali i 110 godina od rođenja i 30 godina od smrti Oskara Daviča.

- Razuđen i obiman Davičov opus pratio je osnovne linije razvoja srpskog pesništva u 20. veku, od nadrealističkih strujanja, preko pokreta socijalne literature sve do neomodernističkih i neoavangardnih tokova. Iako se činilo da će sa krajem jugoslovenske države i komunizma Davičov opus otići na književnu marginu, ispostavilo se da njegovo delo nudi čitavo obilje različitih tradicija i postupaka koji mogu biti korisni savremenim pesnicima i čitaocima - kazao je za "Novosti", Marko Avramović iz Instituta za književnost i umetnost u Beogradu.

Zahvaljujući porodici Oskara Daviča, njegova zaostavština pohranjena je upravo u Narodnoj biblioteci Srbije.

DAVIČO I NA BRAJEVOM PISMU

Davičova poezija i proza čitana je na Brajevom pismu, a publika je mogla da uživa u pesmama "Hana", koju je pročitala studentkinja književnosti Ana Jovčić, "Na rastanku", koju je čitala apsolventkinja književnosti Milica Živković, te odlomku iz romana "Pesma", koji je izrekla bibliotekarka i književnica Natalija Mijić.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA