• 1

Međunarodni susreti pisaca od 19. do 23. septembra u Beogradu

Učestvovaće 24 književnika iz 17 zemalja

  • 1

Ove godine, sa nešto proširenim programom, od 19. do 23. septembra, održaće se 56. Međunarodni susreti pisaca uz učešće 24 književnika iz 17 zemalja.

Bogat program ove manifestacije danas su na konferenciji za štampu u UKS predstavili Milovan Vitezović, predsednik UK, Aleksandar Petrov, Vidak M. Maslovarić i Miljurko Vukadinović.

Sutra u podne će u svečanoj sali Narodne biblioteke Srbije biti predstavljena antologija na engleskom jeziku "Velike srpske kratke priče" dr Branka Mikašinovića, jednog od najpoznatijih slavista srpskog porekla u SAD. Ovo je njegova peta antologija srpske proze a o najnovijoj govoriće Milovan Vitezović, Dejan Stojanović, Goran Petrović, Vladislav Bajac i autor.

U svečanoj sali UKS u sredu će biti otkriveni bar reljefi u bronzi sa likovima Svetog Save, Vuka Karadžića i Petra Petrovića Njegoša, autora, vajara i pisca Mirka Mrkića Ostroškog.

Bar reljefe će otkriti Vladan Vukosavljević, ministar kulture i Milovan Vitezović. Istog dana biće održan miting pisaca sa Kosova i Metohije, a svečano otvaranje Susreta zakazano je za 20. septembar u 10 časova u Narodnoj biblioteci Srbije.

Pozdravnu reč uputiće Milovan Vitezović, Aleksandar Petrov i Ivan Čarota, pisac iz Belorusije, a u umetničkom programu učestvovaće solistkinja Sofija Perić, uz pratnju profesora Saše Perića. Istog dana popodne održaće se okrugli stolovi na dve teme: "Nacionalne književnosti i globalizam" i "Stih kao nada, ohrabrenje i vera".

Sutradan će se u Kulturnom centru Rakovica održati Sabor duhovne poezije, koji će otvoriti Živorad Ajdačić, predsednik KPZ Srbije. U isto vreme u Mrčajevcima će biti uručeno međunarodno priznanje "Povelja Morave", grčkom piscu Petrosu Golitsisu i pesniku sa Kosova Novici Sovrliću.

Učesnici susreta će zatim krenuti u obilazak Srbije: na Zlatibor, u Vrnjačku Banju, Aleksandrovac, Požegu, Inđiju, Požarevac.

U ponedeljak 23. septembra u Francuskoj 7, biće održana smotra "Šumadijske metafore", kada će biti uručena i nagrada beogradskom pesniku Miroslavu Kostiću Koletu, dok će tog popodneva biti održan pesnički miting naših pisaca iz rasejanja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima