• 7
 ≫ 

Tragedija našeg velikana: Sahranio je četvoro dece, a onda mu se rodila Smiljka. I ona je preminula

 ≫ 

Kroz svoju liriku usrećio je, vaspitao i odgajio generacije mališana, ali nije imao bar malo zrnce sreće da uživa u odrastanju svoje dece i u ljubavi svoje voljene Ruže

 • 7

Jovan Jovanović Zmaj se od svoje nesreće branio pisanjem pesama. Neizmerna porodična tragedija bila mu je inspiracija za pisanje druge zbirke posvećene porodici. "Đulići uveoci" je skup gorkih elegičnih pesama, prožetih lavinom emocija izazvanih nizom nemilosrdnih umiranja članova njegove porodice...

Čika Jova Zmaj je bio jedan od retkih koji "vole jednom u životu". Njegova jedina istinska, životna ljubav bila je Eufrosina Ruža Ličanin, "devojka sa čudnim imenom", ćerka novosadskog trgovca Pavla Ličanina i njegove supruge Pauline.

Upoznali su se kad je otišao u posetu bolesnoj sestri od tetke. Dok je sedeo u sestrinoj sobi, pojavila se umilna, nežna, odmerena devojka. Istog trenutka ga je osvojila. Iako je postojala veća razlika u godinama (on je imao 28, ona 17), ubrzo se razvila obostrana ljubav.

Prelepom Ružom oženio se 1862. godine, godinu dana pošto su se upoznali, i nakon toga nastaju neke od njegovih najlepših pesama: „Kaži mi, kaži, kako da te zovem“, „Tijo noći moje sunce spava“, „Zaspala si, a ja budan“, i druge u kojima opisuje najsrećniji period svog života, koji je, nažalost, kratko trajao. Ubrzo su dobili sina Mirka.

Jovan Jovanovic Zmaj

Foto: riznicasrpska.net

Narednih godina, Ruža je na svet donela još četvoro dece - Tijanu, Savu, Juga i Smiljku.

Preplavljen ljubavlju i radošću, Čika Jova Zmaj je završio intimnu ljubavnu zbirku pesama "Đulići", nazvavši je prema turskoj reči za ružu - "đul". Ovaj lirski ciklus sadrži 73 pesme, različite po formi, obimu i prirodi stiha. O ljubavi se peva smerno, nežno, ali snažno i bez preterivanja i ekstaza. Iz pesama zrači ljupkost i umiljatost.

Da bi bio upravnik Tekelijanuma, "aktuar i delovoditelj" Matice srpske, Zmaj je otišao u Peštu već godinu dana nakon venčanja. Uporedo je i nastavio svoje školovanje i završio studije medicine 1869. godine. Naredne godine se vratio u domovinu i počeo da radi kao lekar u Novom Sadu i Pančevu. Sve je išlo u najboljem mogućem redu. Međutim, to nije dugo potrajalo...

Jovan Jovanovic Zmaj

Foto: srpsko-nasledje.rs

Nakon neizmerne radosti i divnih trenutaka, porodicu Čika Jove Zmaja je zadesila velika nesreća. Kao da se univerzum urotio protiv njih. Do 1872. godine preminulo je četvoro dece porodice Jovanović - Mirko, Tijana, Sava i Jug. Ni detinjstvo nisu doživeli.

Ovoliku tragediju njena nežna duša nije mogla da izdrži. Skrhana bolom, Ruža je preminula u Pančevu 1872. godine, i ostavila supruga sa tek rođenom ćerkicom Smiljkom. Jova je usvojio još dve devojčice - Mariju i Anku, i sa tri ćerke se preselio u Futog.

Međutim, ni tamo ga nesreća nije napustila. Preminula je i Smiljka, a da ni dve godine nije napunila.  

Od 1880. godine je počeo da uređuje „Neven“, najbolji dečji časopis u to vreme.

Jovan Jovanovic Zmaj

Korica za zbirku "Đulići uveoci" / Foto: riznicasrpska.net

Čika Jova Zmaj je nadživeo i usvojene ćerke - Mariju i Anku, jer su obe umrle 1901. godine.

Zbirka "Đulići uveoci" je u potpunosti posvećena njegovoj izgubljenoj porodici. Nadovezuje se na zbirku "Đulići", ali samo prema ljudima koje u njoj opisuje. Posle ogromne ljubavi, stihovi sad odišu neizmernom tugom. Sve njegove ruže su uvele...

Čika Jova Zmaj je preminuo u snu 14. juna 1904. godine u Sremskoj Kamenici gde se i danas nalazi njegov grob.

Čika Jova Zmaj i Nikola Tesla

Veliki ljubitelj Zmajeve poezije bio je Nikola Tesla koji ga je smatrao najvećim srpskim pesnikom. 1897. godine dva velikana su se srela u Beogradu. Čika Jova Zmaj je napisao stihove u čast naučnikovog dolaska koji su ga toliko ganuli da je počeo da plače i poljubio je pesnikovu ruku.

Po povratku u Ameriku, Tesla je preveo nekoliko Zmajevih pesama na engleski jezik, pa je on prvi srpski književnik čija su dela tamo objavljena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mina

  23. septembar 2019 | 14:11

  Kazu slabo komentara na tekstove iz kulture, sta da se kaze, njegove pesme sve govore

  43
  1

  Podelite komentar

 • Miki

  23. septembar 2019 | 14:32

  Deca to da čitaju, a ne da guglaju. Nikakvih gluposti ne bi bilo

  37
  0

  Podelite komentar

 • Karlos

  23. septembar 2019 | 14:41

  Divni, dragi cika Jova. Kakva nesrecna sudbina...

  34
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok