• 0

Nagrađena najbolja originalna slikovnica na konkursu "Kreativnog centra"

Povodom trideset godina od osnivanja, izdavačka kuća "Kreativni centar" je organizovala konkurs za originalnu slikovnicu za decu uzrasta od tri godine do sedam godina, namenjen autorima mlađim od 30 godina

  • 0

Pobednički rad konkursa je slikovnica pod nazivom "Kišni oblak", čije su autorke Jovana Zivlak, studentkinja četvrte godine logopedije na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu, i Nevena Silaški, studentkinja četvrte godine grafičkog dizajna Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Nagrađenu slikovnicu "Kreativni centar" će objaviti do kraja 2019. godine, a pobednicama je pripala i novčana nagrada od 1500 evra u dinarskoj protivvrednosti.

- Za konkurs smo saznale na Instagramu, a potom je plakat bio postavljen na mom fakultetu. Jovana, autorka teksta, moja je drugarica iz srednje škole koja lepo piše, pa smo se udružile i rešile da zajedno oprobamo sreću na konkursu. Krenule smo od poruke slikovnice i trudile smo se da akcenat bude na tome kako bi deca mogla da nauče nešto iz naše priče. Takođe, bilo nam je važno da sve bude prilagođeno uzrastu i da mali čitaoci mogu da se poistovete s glavnim likom. Pokušale smo da stvari sagledamo iz dečje perspektive i da im tema i priča budu zanimljive. Nakon toga smo razradile tekst, ilustracije, likove, tok priče. Veoma nas je obradovala ova vest i čast nam je što ćemo imati priliku da sarađujemo s Kreativnim centrom. Drago nam je što postoje konkursi poput ovog, gde mladi autori imaju priliku da pokažu ono što znaju - ističu nagrađene autorke.

Na konkurs za najbolju slikovnicu pristigla su 34 rada. Tema konkursa bila je slobodna. Slikovnica je mogla da bude delo jednog autora ili tima autora, a konkurs je trajao od marta do septembra 2019.

Žiri su činili: Mirjana Živković, profesorka Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu (predsednica žirija), Slavica Marković, glavna urednica Kreativnog centra, Ljiljana Marinković, direktorka Kreativnog centra, Anđelka Ružić, urednica u Kreativnom centru, i Dušan Pavlić, ilustrator i likovni urednik u Kreativnom centru.

Cilj konkursa bio je da se skrene pažnja na mlade talentovane pisce i ilustratore i da im se na taj način pruži prilika da se oprobaju u stvaranju prvih knjiga s kojima se deca sreću, a koje imaju izuzetno važnu ulogu u odrastanju i razvoju.

(Telegraf.rs/Kreativni centar)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima