• 0

Francuski strip umetnici Tijeri Gitar i Mirjana Mišlov gosti Nova Festivala u Pančevu

Ovaj festival se u poslednje dve godine sve intenzivnije bavi modernim autorskim strip stvaralaštvom, koje čini okosnicu ovogodišnjeg programa

  • 0

Francuski strip umetnici Tijeri Gitar i Mirjana Mišlov predstaviće svoje radove na izložbi “Francuski strip” u okviru Nova Festivala u Pančevu, u Galeriji Milorada Bate Mihailovića.

Otvaranje izložbe zakazano je za 8. oktobar u 20h. Nova Festival organizuje udruženje KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta za kulturu u Beogradu i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

Izložba će biti otvorena do 18. oktobra, a ulaz je slobodan. 

Tijeri Gitar je strip autor i ilustrator. Svoje radove je počeo da objavljuje u francuskim fanzinima osamdesetih godina, a početkom devedesetih (zajedno sa Mirjanom Mišlov) kreira vlastiti časopis "La Pieuvre", i počinje redovno da izlaže u kultnoj galeriji – knjižari "Un Regard Moderne" u Parizu.

Tijeri Gitar i Mirjana Mišlov

Tijeri Gitar i Mirjana Mišlov / Foto: Promo

Crtački stil ovog autora karakteriše linija nalik na drvorez, kao i žive boje koje koristi da naglasi svoj nekonvencionalni, crni humor, začinjen poezijom i društvenom kritikom. Njegov ilustratorski rad je redovno objavljivan u uglednim, premda međusobno raznorodnim publikacijama kao što su "Liberation", "New Yorker", "Rock & Folk", "Marie-Claire", "Nova", "Politis", a autor je i brojnih knjiških ilustracija, te dizajna CD izdanja. Trenutno završava svoju autobiografiju u stripu.

Mirjana Mišlov, rođena 1966. godine u Parizu, scenaristkinja je i književnica jugoslovenskog porekla. Počev od 1990. godine, zajedno sa suprugom Tijerijem Gitarom, uređivala je "La Pieuvre", fanzin za promociju stripa, grafičkog i književnog izražavanja. Autorka je pamfleta protiv rata u bivšoj Jugoslaviji "La bourse ou la vie" (Insomniaque éditions, 2004). Prevela je zbirku stripova Aleksandra Zografa, koju je pod naslovom "Vestiges du Monde" objavila izdavačka kuća "L’Association" 2008. godine. Učestvovala je na brojnim drugim vlastitim i ko-autorskim projektima sa Tijerijem Gitarom, a trenutno rade na novom animiranom filmu, kao i na Gitarovom autobiografskom grafičkom romanu.

Francuski strip

Foto: Promo

Nova Festival je višednevna umetnička manifestacija osnovana 2015. godine sa ciljem da publici predstavi savremene umetničke prakse, sa naglaskom na eksperimentalne pristupe i slobodu u kombinovanju žanrova i stvaralačkih tehnika. Nakon nekoliko izdanja sa muzičkim programom u fokusu, Nova Festival se u poslednje dve godine sve intenzivnije bavi modernim autorskim strip stvaralaštvom, koje čini okosnicu ovogodišnjeg programa.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima