Manifestacija "Dani Amerikane" od 7. do 27. oktobra na više lokacija u Beogradu

U 19h sati će početi koktel, a u 20h će biti održana projekcija filma "Divljak" (The Wild One) iz 1953. godine, sa Marlonom Brandom u glavnoj ulozi...

  • 2
Marlon Brando THE WILD ONE

"Divljak" (1953) Marlon Brando / Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Svečano otvaranje manifestacije "Dani Amerikane" biće održano 7. oktobra u 18h u Sali "Makavejev" u Jugoslovenskoj kinoteci, u Uzun Mirkovoj 1 u Beogradu.

Na otvaranju će govoriti Timoti Stendart, savetnik za medije i kulturu Američke ambasade, dr Biljana Dojčinović, profesorka na katedri za opštu književnost, Igor Toholj, filmski autor i selektor, Mina Kebin i Janja Stjepanović, urednice u Laguni, i Tanja Vučković, PR Lagune.

U 19h sati će početi koktel, a u 20h će biti održana projekcija filma "Divljak" (The Wild One) iz 1953. godine, sa Marlonom Brandom u glavnoj ulozi.

Lagunina biblioteka "Amerikana" osnovana je krajem 2016. godine sa ciljem da upozna srpsku publiku sa klasicima 20. i 21. veka koji pružaju različite uvide u američko društvo, američku kulturu i njen uticaj na savremeni svet. U okviru te edicije objavljena je i knjiga "Legenda o samoubistvu" nagrađivanog američkog autora Dejvida Vana, koji će 26. oktobra biti gost na Sajmu knjiga. Susret sa piscem biće organizovan dan kasnije, 27. oktobra u Delfi Caféu. 

Program:

Dani Amerikane

Program "Dani Amerikane" / Foto: Promo

U toku "Dana Amerikane" na Filološkom fakultetu će niz predavanja biti posvećen savremenoj američkoj književnosti. U Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazan ciklus "drumskog filma", ultimativnog američkog podžanra, u selekciji Igora Toholja. U Američkom kutku održaće se tribine o tri knjige iz ove edicije: "Američkom tabloidu" Džejmsa Elroja, "Američkom psihu" Breta Istona Elisa i o knjizi Džona Apdajka "Beži, Zeko, beži".

Laguna će sa Američkim kutkom nastaviti saradnju, pa će se tribine o ostalim knjigama iz biblioteke "Amerikana" održavati svake druge nedelje, u toku cele sledeće godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    7. oktobar 2019 | 06:27

    Da li će moći deca obolela od raka sa roditeljima posećivati njihovu Manifestacija "Dani Amerikane"?

  • PRC

    7. oktobar 2019 | 06:25

    Hoće li predstaviti i svoj uranijum i plutonijum? Hoće li biti promocija filma (SMRTONOSNA PRAŠINA) ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA