• 0

Uručene nagrade "Dositejevo pero" za 2019. godinu

Dečji žiri sastavljen od 210 đaka iz 14 beogradskih osnovnih škola odlučivao je između 37 knjiga...

  • 0

Najbolje knjige po oceni velikog dečjeg žirija su "Na krilima radosti" i "O dugmetu i sreći", a njihovim autorima Simeonu Marinkoviću i Jasminki Petrović dodeljene su nagrade "Dositejevo pero" u Biblioteci grada Beograda.

Dečji žiri sastavljen od 210 đaka iz 14 beogradskih osnovnih škola odlučivao je između 37 knjiga - 15 namenjenih osnovcima do 11 godina i 22 onim do 15 godina, izdatih u prethodnoj godini.

Druga nagrada pripala je knjizi "Zadnja pošta Madagaskar" koju je napisao Jova Culić, a treća Božidaru Peševu za "Zvezdane ptice".

U kategoriji knjiga za stariji uzrast, prema oceni dečjeg žirija, druga nagrada pripala je Gradimiru Stojkoviću za knjigu "Peta devojčica Marija", i Danijeli Kostić za knjigu "O ljubavi i drugim moronima".

Nagradu "Dositejevo pero" pokrenuli su 1997. godine gradski Sekretarijat za kulturu, biblioteka "Dositej Obradovic" i "Prijatelji dece" opština Voždovac, Zemun i Vračar prema Konvenciji UN o pravima deteta da izraze mišljenje o delima koja su napisana za njih, a na incijativu književnika Božidara Peševa čija je poslednja knjiga danas nagrađena.

Za ove 22 godine, osim knjiga Jasminke Petrović i Gradimira Stojkovića prve nagrade više puta su osvojile i one koje su napisali Slobodan Stanišić, Uroš Petrović, Silvija Otašević i Vesna Vidojević Gajović.

(Tanjug.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima