≫ 

Dok Handke priznaje da mu je drago što su Srbi srećni, Albanci su kivni zbog Nobelove nagrade

"Drago mi je što su Srbi srećni zbog mene! Da se ne raduju samo zbog Ðokovića"

  • 8
Peter Handke, mapa balkana

Foto: Shutterstock/Profimedia

Dobitnik ovogodisnje Nobelove nagrade za književnost, Austrijanac Peter Handke, u prvom reagovanju na vest da je ovogodišnji dobitnik tog priznanja, rekao je za beograske medije da mu je drago što su Srbi srećni zbog njega.

- Veoma sam iznenađen i veoma umoran, duže ćemo pričati sutra. Želim da pozdravim sve ljude u Beogradu i Srbiji, osećam vašu radost zbog velikog priznanja koje sam dobio, hvala vam na tome i u moje ime večeras popićemo (na srpskom je izgovorio) rakiju i belo vino - poručio je austrijski pisac za Drugi program Radio Beograda.

Video: Branio je Srbe pred celim svetom, a sad je ovojio Nobelovu nagradu

I u intervjuu za sutrašnje Novosti, Handke je rekao da mu je drago što su Srbi srećni zbog njega.

- Drago mi je što su Srbi srećni zbog mene! Da se ne raduju samo zbog Ðokovića - kazao je Handke.

Peter Handke

Foto: Tanjug/AP

Albanci kritikuju

 

Vest da je austrijski pisac, Peter Handke, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrada za književnost izazvala je brojna reagovanja na društvenim mrežama i u medijima, a posebno je razbesnela Albance, koji za njega kažu da je "poznat po stavovima protiv NATO bombardovanja, koje je donelo slobodu Kosovu".

Prištinska Gazeta Expres je prenela da je Handke poznat po svojim vezama sa Srbima i oštro se, kako kažu, protivio NATO bombardovanju 1999. godine koje je donelo "slobodu Kosovu".

Podsećaju i da je Handke pre nekoliko godina boravio na Kosovu kada je, kako navode, Srbima iz Velike Hoče donirao 50.000 evra za izgradnju bazena.

Na društvenim mrežama, Fejsbuku i Tviteru, objavljeno po više stotina komentara u kojima kulturni poslenici iz celog sveta čestitaju Handkeu na ovom priznanju.

 

Ima i onih, međutim, koji pišu da je Handkeovo ime vezano za njegovo javno zalaganje u ime odbrane Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika SRJ i Srbije.

Podsećaju i da je Handke govorio na skupu Miloševićevih pristalica okupljenih na sahrani u Požarevcu.

Neki se sćaju da je Handke proglašen za počasnog građanina Beograda 2015, kao i da je 2012. postao inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Albanka Vljora Čitaku je i na tviteru i na fejsbuku objavila istu poruku, ocenivši da je nešto "ozbiljno pošlo po zlu".

Ambasadorka Kosova u UN napisala je jedan od Handkeovih citata: "Ponekad bih voleo da sam srpski pravoslavni sveštenik koji se bori za Kosovo", a zatim dodala:

"U svetu punom brilijantnih pisaca, Nobelov komitet je odlučio da nagradi propagandistu etničke mržnje i nasilja. Nešto je ozbiljno pošlo po zlu!"

Kosovski novinar Adriatik Keljmendi je na svom fejsbuk profilu napisao da je dodela Nobelove nagrade Hankeu "sramota".

"Ovo je sramota. To je isto kao kad bi pisac koji je proslavio Hitlera (Adolfa) dobio Nobelovu nagradu za književnost", napisao je Keljmendi.

Ni premijer Albanije, Edi Rama nije imao ništa blaži komentar.

Na vest da je austrijski pisac Peter Handke nagrađen Nobelovom nagradom za književnost, Rama je na Tviteru napisao kako "nikad nije mislio da će povratiti zbog Nobelove nagrade".

- Besramnost postaje normalan deo sveta u kojem živimo. Posle sramotnog izbora koji je napravljen od moralnog autoriteta poput srama Nobelove akademije, to je sada zapečaćeno kao nova vrednost! Ne, ne možemo ignorisati rasizam i genocid - napisao je Rama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • febo

    10. oktobar 2019 | 21:54

    Jadni sipci ne shvataju da su poceli drugi vetrovi da duvaju

  • Karl

    10. oktobar 2019 | 21:47

    Šiptari nikako da shvate da su nakratko uzleteli, ali će im pad biti bolan.

  • Tesko spojivo

    10. oktobar 2019 | 21:43

    Koga briga sta siptari pricaju . Oni i knjige 😂😅🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA