• 1

Kusturica o dodeli Nobelove nagrade Handkeu: Velika stvar za književnost i pravedan izbor

Srpski reditelj naveo je da je austrijski pisac čovek čija je politička borba bila nastavak njegove literature koja se bavila skrivenim sadržajima egzistencije

  • 1

Srpski reditelj Emir Kusturica oduševljen je vešću da je austrijski pisac Peter Handke (76) dobio Nobelovu nagradu za književnost.

- Velika stvar za književnost i pravedan izbor. Handke je čovek čija politička borba je bila nastavak njegove literature koja se bavila skrivenim sadržajima ljudske egzistencije, autsajderima koji su bili i ostali privrženi pravdi - rekao je Kusturica za "Novosti".

Inače, Handke je dugo proganjan zbog odbrane Srbije u vreme kada su je svi napadali, a činjenica da mu je ovo priznanje dodeljeno već je proglašena kontroverznim.

Nobelovac je podignut kao katolik, a nakon bombardovanja Srbije napustio je Katoličku crkvu, kritikujući Vatikan zbog stavova o konfliktu na Balkanu.

Tada je i vratio Bušner nagradu, najprestižniju nagradu nemačke književnosti, kao i 10.000 maraka koji su išli uz nju.

Mars napada, a Srbija, Crna Gora, Republika Srpska i Jugoslavija su domovina svih onih koji još nisu postali Marsovci i zeleni kasapini - rekao je Handke 1990-ih.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima