• 0

Nobelovac Peter Handke je pre 19 godina primio nagradu "Braća Karić"

Njegova književna dela su večna baš kao što su večne i njegove izuzetne zasluge da se o srpskom narodu u teškim vremenima čuje istina koja nije odgovarala mnogima na Zapadu

  • 0

Austrijski pisac Peter Handke ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, a njegovu veličinu i značaj u svetskim okvirima još pre 19 godina nagradom "Braća Karić"potvrdila je Karić fondacija.

Osvedočenom prijatelju Srba, koji je uz naš narod bio u najtežim trenucima tokom devedestih, zbog čega je osporavan i kritikovan na Zapadu, uručeno je 2000. godine veliko priznanje, čiji je osnivač i utemeljivač Bogoljub Karić. To je dokaz da svi u Karić fondaciji, kao i stručni žiri za dodelu prestižne nagrade "Braća Karić", nepogrešivo umeju da prepoznaju vrhunski kvalitet i da mu odaju počast.

- S velikom redošću primili smo vest da je laureat nagrade"Braća Karić" Peter Handke dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Njegova književna dela su večna baš kao što su večne i njegove izuzetne zasluge da se o srpskom narodu u teškim vremenima čuje istina koja nije odgovarala mnogima na Zapadu, zbog čega je tamo proglašavan "personom non grata" - saopšteno je iz Karić fondacije, koja je 2000. godine objavila Handkeovu knjigu "Putovanje sa dugotrajnim
dejstvom".

Peter Handke Fondacija Karić

Peter Handke sa Bogoljubom i Milankom Karić Foto: Karić fondacija

Handke je postao tako drugi Nobelovac, nakon ruskog akademika i fizičara Žoresa Ivanoviča Alfjorova, koji je ovenčan i nagradom "Braće Karić".

Peter Handke Fondacija Karić

Foto: Karić fondacija

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima