• 7

Elfride Jelinek: "Handke je Nobelovu nagradu zaslužio deset puta!"

"U suprotnom, trebalo bi antisemitskom monstrumu kao što je Selin osporiti književni značaj, a on je svakako jedan od najznačajnijih..."

  • 7

Ranija dobitnica Nobelove nagrade za književnost iz Austrije, Elfride Jelinek, istakla je danas da je "veliki pesnik Peter Handke Nobelovu nagradu zaslužio deset puta".

Jelinek se tim rečima uključila u debatu o opravdanosti odluke o dodeli Nobelove nagrade Handkeu, koji je napadan zbog svog odnosa prema Srbima u toku ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Ona je, za portal bečkog nedeljnika "Njuz", rekla da su članovi Švedske akademije prilikom dodele Nobelove nagrade 2004. njoj objasnili da "nagradu dobija samo za književni kvalitet".

- U suprotnom, trebalo bi antisemitskom monstrumu kao što je Selin osporiti književni značaj, a on je svakako jedan od najznačajnijih - objasnila je Jelinek, navodeći kao dalje primere Knuta Hamsuma i Ezre Paunda.

- Kada svi trče u istom pravcu, moraju umetnici kao jedini da idu u drugom pravcu. To nije samo u redu već je to njihova dužnost - poručila je Elfride.

Video: Branio je Srbe pred celim svetom, a sad je osvojio Nobelovu nagradu

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • Z. Vasic

    Handke je branio istinu i pravdu, a sto je istina i pravda bila na strani Srba, za to Handke nije kriv. Neka se potrude svi ovi sto ga napadaju da se drze istine i pravde i Handke ce biti i na njihovoj strani. Ali da znaju, Handke i njemu slicni se ne kupuju. Eh, kad bi Nobelova nagrada dodeljivala velikim ljudima - Handke bi je sigurno dobio.

  • kale

    A njemu bista u Beogradu za zivota, zaslizio vise od Primakova!!!

  • austrijski penzos

    handke je legenda

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima