≫ 

Život i misteriozna sahrana Jelene Dimitrijević: Niko joj nije došao na poslednji ispraćaj

Bilo je to vreme užurbane gradnje oblakodera, zabrane alkohola, rastućeg bogatstva, vreme kad su žene dobile pravo glasa, mada ne i dalju političku ravnopravnost, i vreme kad su imućne porodice poslugu zamenile prvim kućnim aparatima...

  • 1
Jelena Dimitrijević napislaa knjigu Jelena J. Dimitrijević / Foto: Arhiva

Promocija knjige "Novi svet ili U Americi godinu dana" književnice Jelene J. Dimitrijević biće održana 7. novembra u 18h, u knjižari "Delfi" u Studentskom kulturnom centru u Beogradu.

"Novi svet ili U Americi godinu dana" je prvi srpski putopis o Americi. Pre tačno jednog veka, u septembru 1919. godine, Jelena J. Dimitrijević se otisnula na putovanje u "Novi svet". Bilo je to vreme užurbane gradnje oblakodera, zabrane alkohola, rastućeg bogatstva, vreme kad su žene dobile pravo glasa, mada ne i dalju političku ravnopravnost, i vreme kad su imućne porodice poslugu zamenile prvim kućnim aparatima. Bilo je to vreme često isticanih društvenih sloboda, ali i vreme velikih klasnih razlika i surove rasne diskriminacije.

Pored toga što je bila revolucionarna književnica, Jelena J. Dimitrijević je bila svetska putnica i dobrotvorka. Rođena je u uglednoj imućnoj familiji Knez-Milojković 1862. godine u Kruševcu, kao deseto dete majke Stamenke i oca Nikole Miljkovića.

Kao devojčica je zadobila povredu oka, pa je njen put obrazovanja bio usporen i sputan. Međutim, Jelena je bila uporna i volela je da uči. Vreme je provodila u bogatoj porodičnoj biblioteci u Aleksincu. Prvu pesmu je napisala 1878. godine. 

Novi svet Foto: Promo/Laguna

Tri godine kasnije, udala se za potporučnika srpske vojske, Jovana Dimitrijevića, pa se preselila u Niš, koji joj je probudio ljubav prema orijentalnom istoku.

Posle objavljene prve zbirke "Jelenine pesme" u kojim zalazi u ženstvenost i erotizam, počela je da intrigira ljude koji su izmišljali priče o njenom životu. Jedni su verovali da je pobegla iz turskog harema, a drugi su je poredili sa antičkom grčkom pesnikinjom Sapfo.

Pored Niša, Jelena je život muslimanki upoznala i u Skoplju, Carigradu, Solunu. Tema njenog stvaralaštva je bila žena, njena osećanja, položaj u porodici i društvu.

Prvu knjigu putopisne proze je objavila 1897. godine u Beogradu, pod nazivom "Pisma iz Niša o haremima", i ovde se nije zaustavila. Proputovala je Evropu, Aziju, Severnu Ameriku i Severnu Afriku, što je bilo veoma retko za tadašnju ženu srpskog društva. Između ostalog, objavila je "Pisma iz Soluna", "Pisma iz Misira", "Novi svet ili u Americi godinu dana", "Sedam mora i tri okeana", razne pripovetke, i roman "Nove". 

U Beogradu je živela u velikoj kući u Francuskoj ulici, na kojoj se i danas vide njeni inicijali odmah ispod krovnog venca.

Preminula je 1945. u Beogradu, a sahranjena je "skoro bez ikoga na pogrebu, pošto je iz nepoznatih razloga, sahrana bila dva časa ranije nego što je bilo objavljeno", napisao je R. Popović u novinama.

Video: Poslednje delo genija kojeg su streljale ustaše: Koju tajnu kriju Beračice Save Šumanovića

(D.V./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    5. novembar 2019 | 14:58

    JOSKINI PARTIZANI OSLOBODIOCI BEOGRADA SU PRVIGA MESECA PO OSLOBODJENJU POBILI 3o HILJADA SRBA-SRPSKE ELITE U BEOGRADU!!! BIO JE TO ZLOCIN CRVENE BANDE JOSKE BROZA FERDINANDA -LJUBICICE BELE!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA