• 4

Izdavači iz BiH traže od Nobelovog komiteta da oduzme nagradu Handkeu. Spominju i Srebrenicu

U pismu ističu da ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost "negira genocid u Srebrenici i s neskrivenim prezirom i mržnjom govori o žrtvama genocida – majkama Srebrenice"

  • 4

Zajednica izdavača u Bosni i Hercegovini, u otvorenom pismu, pozvala je Nobelov komitet za književnost Kraljevske švedske akademije nauka da opozove nagradu austrijskom piscu Peteru Handkeu jer delom književnog opusa i javnim istupima, kako su rekli, negira zločin i opravdava zločince.

U pismu ističu da ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke "negira genocid u Srebrenici i s neskrivenim prezirom i mržnjom govori o žrtvama genocida – majkama Srebrenice".

U pismu, izdavači u BiH naglašava da je Handke javno stao u zaštitu osuđenih ratnih zločinaca, negirajući, opravdavajući ili relativizirajući njihova monstruozna dela.

- Smatramo da ima još dovoljno vremena da se nagrada opozove prije svečanog proglašenja. Proteklo je dosta vremena od izbora dobitnika i svakako je iz medija i diplomatskih reakcija pristiglo dovoljno informacija i poticaja da se sve sagleda u novom svetlu - ističe se u pismu.

Zajednica izdavača BiH traži da Nobelov Komitet za dodelu nagrade da svoju odluku ozbiljno preispita, podsećajući da takav čin ne bi bio presedan, jer se takva situacija već desila.

( Telegraf.rs / N1)

Komentari

  • Milan

    Evo sad će. . . 😂

  • M.K.

    Kako su dosadni i penetrantni 😒...kako da nisu procitali paragrapha broj 10 na Nobelovu statutu...jednom dodeljena nagrada ne moze biti oduzeta ...ne vrti se svet oko njiih.

  • Лицемер

    Нисмо се решили издајнија (кад су Турци отишли) као сви нормални народи и сад нам се ти обија о главу.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima