• 0

Hiljade srednjovekovnih spisa u najvećoj online biblioteci na svetu

Naime, projektom Univerziteta u Lihaju, u saradnji sa 15 biblioteka na području Filadelfije, ostvarena je digitalizacija više od 160.000 strana iz oko 470 spisa...

  • 0

Od tetovaža, preko video igara i popularnih serija (poput čuvene "Igre prestola") srednjovekovna ikonografija dugo izaziva divljenje i budi inspiraciju. Danas, na hiljade originalnih srednjovekovnih spisa i slika dobilo je novo ruho, ali i novi format.

Naime, projektom Univerziteta u Lihaju, u saradnji sa 15 biblioteka na području Filadelfije, ostvarena je digitalizacija više od 160.000 strana iz oko 470 spisa, od kojih najstariji datiraju čak iz IX veka.

Stranice su digitalizovane i katalogizovane u toku tri godine i u projekat je uloženo skoro pola miliona dolara. Nedavno završeni projekat poneo je naziv Bibliotheca Philadelphiensis: Put ka opsežnoj onlajn biblioteci srednjovekovnih i ranomodernih spisa biblioteke u Istočnoj Pensilvaniji i Delaveru.

Novoformirana besplatna onlajn biblioteka Filadelfije i Univerziteta u Pensilvaniji omogućuje pristup svima koje data tematika zanima. Korisnici mogu da čitaju ili gledaju sadržaj, preuzimaju elektronska izdanja ili porede i izučavaju spise "u sitna crevca".

- Odziv za ovaj projekat je bio ogroman. Entuzijasti sa svih strana su pomogli stvaranju baze podataka koja je sada dostupna svima - izjavila je Luis Fiščer Blek, kustos i glavni istraživač projekta u Lihaju i dodala:

- Stručnjaci otkrivaju veze između tekstova za koje nisu ni znali da postoje, otvarajući nova poglavlja u svojim istraživanjima.

Posetiocima bibliote data je mogućnost da željeni sadržaj skidaju stranu po stranu, kao ceo spis, pa čak i celu kolekciju. Određeni tekstovi sadrže i beleške autora, zapažanja ali i žvrljotine koje su autori u dosadi dodavali na "marginama".

Video: Biblioteka Strahov u Pragu, jedna od najlepših na svetu

(Telegraf.rs/Nationalgeographic.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima