Knjiga o srpskom bratoubilaštvu: "Ne pamtim kad sam nešto pročitao dva puta, a ovu knjigu jesam"

Roman je lociran ne samo na planini Jelici, po kojoj je dobio ime, već u širem čačanskom kraju, tragično postradalom zbog krvavih ideoloških podela

  • 2
Čačak - predstavljanje knjige

Foto: rina.rs/Z. Marjanović

- Ova knjiga je dokaz da srpska proza nije umrla i da je pred autorom, početnikom pod stare dane, svetla budućnost - rekao je u Svečanoj sali Čačanske gimnazije profesor dr Vladimir Dimitrijević, govoreći o knjizi "Jelička hronika" Milana Jovanovića Majora, dugogodišnjeg novinara i nekadašnjeg đaka ove škole.

Uz ocenu da knjiga odiše čistim, a ne kafanskim rodoljubljem, dr Dimitrijević je to ilustrovao odlomcima iz priča koje su naizgled samostalne, ali čine jednu celinu uz nit koja se provlači kroz period od 1941. pa do 1999. godine, a to je - bratoubilaštvo i krvava srpska sudbina.

- Ne pamtim kada sam neku knjigu pročitao dva puta, a ovu jesam, i to samo u roku od 30 dana - rekao je profesor, čije su izlaganje pratili i njegovi učenici, zainteresovani da saznaju nešto novo iz ne tako daleke prošlosti.

Roman je lociran ne samo na planini Jelici, po kojoj je dobio ime, već u širem čačanskom kraju, tragično postradalom zbog krvavih ideoloških podela, koje su sa obe strane poprimale razmere fanatizma, neminovno vodeći u strašne zločine zarad "viših ciljeva".

- Tužno je da srpski izdavači danas radije daju primat piscima koji nemaju šta da kažu, a ovakva dela ostaju skrajnuta, sasvim nezasluženo. Slobodno mogu da kažem da "Jelička hronika" vraća veru u prozu kakvu su nam ostavili Crnjanski, Andrić, a u novije vreme Pekić - kazao je dr Dimitrijević, dodajući:

- Prosto je neverovatno koliko toga je, na moćan književni način, stalo u nepunih stotinak stranica i ja vam ovu knjigu najtoplije preporučujem.

Autor Milan Jovanović Major, uz napomenu da se u zdanju svoje nekadašnje škole našao posle gotovo 30 godina, istakao je uticaj svog profesora Boška Ćalovića, koji je mnoge generacije zadojio ljubavlju prema lepoj reči.

- Svaki čovek u nekim godinama poželi da se oduži rodnom kraju, a ja sam izabrao da to bude kroz reči, kroz knjigu - besedio je Jovanović (1966), zavičajac i ugledni novinar, danas zamenik glavnog urednika fankfurtskih "Vesti".

(Rina.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    10. decembar 2019 | 18:52

    SVO ZLO NAM JE DONELA LJUBICICA BELA I NJGOVI OZNASI KOMUNJARE!!

  • Др

    10. decembar 2019 | 18:18

    А зашто мислите да нам је данас боља ситуација!Атмосфера је усијана и чека се само варница. Оволико мржње међ Србима није давно било!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA