≫ 

Nobelova nagrada za književnost uručena Peteru Handkeu

Ovogodišnji laureat odbio da govori o politici

  • 57

Austrijskom piscu Peteru Handkeu u Stokholmu švedski kralj Karl Gustav uručio je Nobelovu nagradu za književnost za ovu godinu.

Pisac je napomenuo kako želi da priča samo o literaturi, bez ikakvih političkih tema, budući da je u poslednje vreme napadan sa raznih strana zbog njegovih ranijih izjava i podršci Jugoslaviji.

Glavna kritika koja se odnosi na njegov "lik i delo" vezana je za činjenicu da je podržavao nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

- Njegovo pisanje je uticalo na nekoliko generacije u posleratnoj Evropi. Handke često piše o povratku svojim korenima. Handke je rekao da ga je klasika očuvala, ali on je moderan pisac - izjavio je Anders Olson, pisac i profesor na univerzitetu u Stkoholmu tokom uvodnog govora u kojem je obrazložio zašto je dobitnik nagrade baš Peter Handke.

 

Ceremonija svečane dodele nagrada počela je dodelom nagrade za fiziku naučnicima Džimu Piblsu, Mišelu Majoru i Didjeu Kelou, zatim naučnicima Džonu B. Gudinafu, M. Stenliju Vitingamu i Akiri Jošinu za hemiju, a potom nagrada u oblasti medicine naučnicima Vilijemu Kejlinu, Piteru Retklifu i Gregu Semenci.

Nobel za književnost najpre je dodeljen poljskoj spisateljici Olga Tokarčuk koja je dobitnik te prestižne nagrade za 2018. godinu, ali joj nagrada nije uručena.

Plodna karijera

 

Piter Handke je rođen u Grifenu u Koruškoj 6. decembra 1942. godine. Odrastao je u Istočnom Berlinu i Grifenu, a studije je započeo u Gracu. Nakon što je objavio prvi roman "Stršljeni" 1965. godine, napustio je fakultet da bi se više posvetio pisanju.

Pažnju na sebe skrenuo je godinu dana kasnije, 1966. godine, kada je na Prinstonu u Njujorku optužio literarnu "Grupu 47" za "opisnu impotenciju".

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka vidljivost mu na svetskoj literarnoj sceni donose i romani "Levoruka žena", "Kratka pisma za duga rastajanja" i mnogi drugi.

Peter Handke, novelova nagrada

Foto: Tanjug/AP

Nobelova nagrada koju je dobio danas kruna je bogate karijere tokom koje je stvorio više od 70 proznih radova i dvadesetak pozorišnih dela,a oprobao se i kao liričar, esejista, scenarista, prevodilac i režiser.

U teatrima širom sveta već decenijama se igraju predstave prema njegovim tekstovima - "Kaspar", "Psovanje publike", "Putovanje u sonornu zemlju".

Roman "Golmanov strah od penala", koji je ušao u školsku lektiru, ekranizovao je Vim Venders, a Handke je napisao scenario i za čuveno ostvarenje ovog reditelja "Nebo nad Berlinom".

Neposredno posle izvedbe u Frankfurtu, u dvorištu Kapetan-Mišinog zdanja, u čuvenom Rasovom pozorištu, predstavu "Psovanje publike", koja je i danas na repertoaru KPGT-a u Beogradu, postavio je Pit Teslić.ž

Peter Handke, novelova nagrada

Foto: Tanjug/AP

Osim u Gracu i Berlinu, živeo je u Diseldorfu, a kasnije u Parizu, Kronenbergu i SAD. Od 1990. živi u Francuskom gradiću Šavilu, 12 kilometara jugozapadno od Pariza. Poznato je da je pasionirani sakupljač pečuraka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baltazar

    10. decembar 2019 | 17:24

    Ko je taj Handke ???

  • Johan

    11. decembar 2019 | 07:38

    Dali je moguce da ljudi neznaju sta je nacista i gestapovac da toliko zalude za fasistom

  • Zeljko

    10. decembar 2019 | 19:58

    Cestitam I svaka cast.U danasnje vreme hrabrost je biti drugaciji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA