• 3

Srbija sponzorisala 1. strip u Etiopiji: Abdisa i Jugosloveni su ušli džipom u Rim sa zastavama

O ovoj legendi razgovarali su i Tito i Hajle Selasije

  • 3

Mladi autor Minas Helefom napravio je strip "Agga" o Abdisi, poznatom junaku Drugog italijansko-abisinskog rata i njegovim jugoslovenskim prijateljima, Stefanu i Juliju, a Ambasada Srbije u Etiopiji bila je sponzor prvog strip izdanja objavljenog u ovoj zemlji.

Prema Abdisinom dnevniku, koji je u Etiopiji veoma znana literatura, nakon ranjavanja 1937, on je zarobljen i prebačen u Italiju, gde je osuđen na osam godina zatvora.

Kao patriota i nesutrašivi borac, držan je pod posebnom prismotrom. Sa šestoricom Jugoslovena Abdisa je utekao i u šumama se sastao s drugom grupom odbeglih zarobljenika, uglavnom Jugoslovena i Engleza.

Na nagovor Abdise, oni su se vratili u logor i oslobodili mnoge zarobljenike.

Legenda kaže da su Abdisa i njegov jugoslovenski prijatelji ušli džipom u oslobođeni Rim noseći zastave Etiopije i Jugoslavije.

Abdisina hrabrost decenijama je inspiracija Etiopljanima.

Iako je neko vreme bio zaboravljen, na njega je, po predanju, cara Hajla Selasija, podsetio maršal Tito, kome je Abdisino junaštvo bilo poznato, i Abdisa je dobio odgovarajući čin i postao carev telohranitelj.

Umro je krajem sedamdesetih godina 20. veka.

Predstavljanju stripa prisustvovalo je više od 150 istaknutih gostiju, a govorili su Danijel Mesfin, predsednik Udruženja etiopskih patriota, organizacije koja okuplja ratne veterane i njihove potomke i poštovaoce, Minas Halefom, autor stripa, Adis Alem Abdisa, ćerka Abdise Age i ambasador Aleksandar Ristić.

Penzionisani general Vasihun Negatu, ratni drug Abdise iz rata sa Somalijom 1964, održao prigodno slovo. Ovaj događaj je dobio veliki publicitet u etiopskim medijima.

Video: Njegov život je, njegov život je strip magazin

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    Abdisa je usao u Rim sa starim zastavom Etiopoje na cijem je centru Lav od Jude...

  • Toni

    A te zastave, jesu li sa mrtvačkom glavom ili arapskim natpisom? Mislim, isto je to ali pitam onako iz znatiželje.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima