• 0

Nagrade "Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga" Ristu Lazarovu

Pripala mu je za knjigu pesama "Ceđena", koja je objavljena u izdanju Zadužbine "Petar Kočić"...

  • 0

Poznati makedonski pesnik Risto Lazarov ovogodišnji je dobitnik nagrade "Kočićevo pero" za zimu 2019. godine i nagrade "Kočićeva knjiga" za celokupno književno stvaralaštvo.

Odluku o nagradi jednoglasno je doneo žiri u sastavu: Nikola Vukolić (predsednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković. Nagrade se dodeljuju, ističe se u saopštenju žirija, "za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi". Nagrade "Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga" dodeljuje Zadužbina "Petar Kočić" Banja Luka – Beograd.

Nagrada "Kočićevo pero" za zimu 2019. godine Lazarovu je pripala za knjigu pesama Ceđena koja je objavljena u izdanju Zadužbine "Petar Kočić".

Proteklih godina nekoliko pesničkih knjiga Rista Lazarova objavljeno je na srpskom jeziku. Izdavačka kuća Arhipelag je objavila dve knjige pesama Rista Lazarova: u junu je objavljena knjiga Jezerska, a pre nekoliko godina i knjiga Otplesana istorija.

- Knjiga pjesama Ceđena poznatog savremenog makedonskog pjesnika Rista Lazarova tematski i problemski je raznovrsna, stilski i jezički uravnotežena, poetički i filozofski utemeljena. Ono što u Lazarovljevim pjesmama posebno imponuje jeste teza da su riječi svjetlosnog porijekla, te tako njihov smisao nije u tome da znače, već da svijetle. Danas Risto Lazarov predstavlja jedno od najznačajnih imena našeg književnog prostora - kaže Nikola Vukolić u ime žirija i dodaje:

- Mislim da nema više nikakve sumnje da je on svojim cjelokupnim, višedecenijskim književnim radom, na najljepši način obilježio protekli period u našoj književnosti. Jednostavno rečeno. Risto Lazarov je stvorio raskošno književno djelo, po čemu je prepoznatljiv i znan. Zahvaljujući svojoj pronicljivosti i spisateljskom zanatu, Risto Lazarov je potvrdio svoj ugled u našoj književnosti i time zaslužio i ovogodišnju nagradu „Kočićevu knjigu“ koja se dodjeljuje za cjelokupnu književno stvaralaštvo.

Nagrade „Kočićevo pero“ i „Kočićeva knjiga“ biće uručene Ristu Lazarovu na svečanosti koja će biti održana u petak, 20. decembra u 12 časova, u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima