≫ 

Božićno štivo: 6 neverovatno zanimljivih knjiga koje ćete pročitati u jednom dahu

Od Tolkina do Hansa Kristijana Andersena...

  • 0
Božićne knjige Foto-ilustracija: Pixabay

Hristos se rodi! Srećan Božić! Izabrali smo šest božićnih knjiga koje će vas nadahnuti na ovaj sveti dan.

Koju god da izaberete, nećete podrešiti.

Pisma od Deda Mraza - Tolkin

"Gospodar prstenova" i "Hobit" su mu doneli svetsku slavu. Međutim, Tolkin je svoju ljubav prema izmišljanju priča kako bi zabavio decu iskazivao i u toku praznika. Svake godine pisao je pisma Deda Mrazu i slao ih deci za Božić. Ta pisma su sakupljena i izdata u knjizi pod nazivom "Pisma od Deda Mraza".

Pismo Foto-ilustracija: Pixabay

Najveći poklon - Filip Van Doren Štern

Knjiga je objavljena 1943. godine. Prema njoj je zasnovan kultni film "Život je divan" iz 1946. Sklon samoubistvu, Džordž Pat misterioznom strancu govori kako bi voleo da se nikada nije ni rodio. Njegova želja će biti ispunjena i Džordž nestaje. Misteriozni stranac mu dozvoljava da obiđe svoje najmilije i glavni junak shvata da je život, iako ponekad težak, zapravo divan.

Divan život Iz filma "It's A Wonderful Life" (1946) / Foto: Wikipedia/National Telefilm Associates

Krcko Oraščić i Mišji kralj - E. T. A. Hofman

Krcko Oraščić, omiljena božićna igračka mlade Mari Stalbom, oživljava i, nakon što u bici pobedi zlog Mišjeg kralja, odvodi Mari u magično kraljevstvo lutaka. Godine 1892. ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski je adaptaciju ove priče Aleksanda Dime pretvorio u balet "Krcko Oraščić".

The Nutcracker and the Mouse King "Krcko Oraščić i Mišji kralj", ilustracija izdanja iz 1853. godine / Foto: Wikipedia/Fæ

Male žene - Lujza Mej Alkot

"Božić neće biti Božić bez poklona", gunđala je Džo ležeći na tepihu. Otac je u ratu, a sestre Meg, Džo, Bet i Ejmi, sa majkom Marmi, provode prvi Božić bez njega. Meg, najstarija, lepa je i želi da bude dama. Petnaestogodišnja Džo je neugledna i nekonvencionalna i gaji ambiciju da postane književnica. Bet je nežna trinaestogodišnjakinja sklona muzici, a Ejmi plavokosa dvanaestogodišnja lepotica koja želi da postane slikarka. Radnja opisuje sestre Marč od detinjstva do ženstvenosti, kroz njihove kućne avanture, novčane probleme, ljubav i prijateljstvo sa komšijom Lorijem i njegovim dedom.

Film Little Women 2019 Film "Male žene" (2019) / Foto: Profimedia/Alamy

Božićna pesma - Čarls Dikens

Doživela je momentalni uspeh odmah po objavljivanju, a to se desilo 1843. godine. Priča govori o gordom, gramzivom, sitničavom, imućnom starcu Ebenizeru Skrudžu kom na Badnje veče u posetu dolazi duh njegovog nekadašnjeg poslovnog partnera Jakoba Marlija, kao i Duhovi božićne prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Božićna pesma čitaocu donosi važnu životnu pouku, ali budi i osećaj vedrine, topline, produhovljenja, radosti i nežnosti porodičnog života, ali i tuge, očaja i smrti.

Božićna pesma "Božićna pesma", ilustracija Džona Liča iz 1843. godine / Foto. Wikipedia/John Leech

Devojčica sa šibicama - Hans Kristijan Andersen

Poslednje veče u godini, uoči Nove godine. Pada sneg i veoma je hladno. Siromašna devojčica, skromno obučena, ceo dan provodi napolju pokušavajući da proda šibice. Ne sme da se vrati kući ocu sve dok ih ne proda. Počela je da pali šibice kako bi se zagrejala. Svaki put kad bi upalila šibicu, videla bi sve o čemu je oduvek sanjala – hranu i toplu odeću, ali čim bi pokušala to da dohvati šibica bi se ugasila i sve bi nestalo. Poslednja šibica koju je upalila osvetlila je njenu baku koja ju je povela sa sobom na nebo...

Devojcica sa sibicama "Devojčica sa šibicama" / Foto: Wikipedia/Jeroen Kransen

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA