≫ 

Tajna će konačno biti otkrivena: Pisma T. S. Eliota njegovoj muzi dostupna posle 60 godina

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1948. godine...

  • 0
T. S. Eliot T. S. Eliot (1923) / Foto: Wikipedia/Lady Ottoline Morrell

Pisma pesnika T. S. Eliota bliskoj prijateljici Emili Hejl koja mu je, prema mišljenju mnogih, bila i muza, biće uskoro dostupna javnosti, posle više od 60 godina.

Oko hiljadu pisama čuvano je više od šest decenija u bibilioteci Prinston univerziteta, a istraživači se nadaju da će otkriti dubinu odnosa o kojem se spekulisalo decenijama. Takođe, mnogi veruju da će njihova prepiska pružiti uvid u intimnjije detalje iz života i rada ovog nobelovca i jednog od najpoznatijih pesnika 20. veka.

Studenti, istraživači, profesori moći će da čitaju pisma od danas u biblioteci univerziteta, prenosi AP.

- Mislim da je ovo možda književni događaj decenije. Od ogromnog je značaja da ova pisma ugledaju svetlost dana - kaže Entoni Kjuda, direktor Međunarodne letnje škole T. S. Eliot.

Hejl i Eliot bili su višegodišnji prijatelji, a pisma su razmenjivali oko 25 godina, počev od 1930. godine. Upoznali su se 1912. u Kembridžu u Masačusetsu, ali su se sprijateljili tek 1927. godine.

Emili Hejl je donirala pisma 1956. godine, a po dogovoru da se ne otvaraju pre nego što prođe 50 godina od smrti nje ili Eliota, koji je preminuo 1965, a Hejlova četiri godine kasnije.

Biografi kažu da je Eliot naložio da se njena pisma njemu spale.

Kjuda kaže da je njihov odnos "sigurno bio neverovatno važan" i da je moguće da je Eliot smatrao tu prepiskom izuzetno intimnom, čim je bio zabrinut za njeno objavljivanje.

T. S. Eliot je rođen 1888. u Sent Luisu u Misuriju, da bi se kasnije preselio u Englesku.

Već u mladosti je stekao pesničku slavu. Imao je samo 26 godina kada je objavljena njegova prva pesma "Ljubavna pesma Dž. Alfreda Prafroka", među najpoznatijima su poeme "Pusta zemlja", "Četiri kvarteta" i druge. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1948. godine.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA