≫ 

"Kada se zaljubiš, to je kao da te obuzelo neko privremeno ludilo. I tada moraš da doneseš odluku"

"Ljubav je ono što ostane kada izgorite jedno za drugim."

  • 5
Mandolina kapetana Korelija Foto: Youtube printskrin

Roman "Mandolina kapetana Korelija" Luja de Bernijera doneo nam je dirljivu ljubavnu i antiratnu priču vezanu za mediteransku kulturu, raspevanu i temperamentnu Grčku. Podeljenost mlade Grkinje između dužnosti prema otadžbini i porodici i ljubavi prema okupatorskom vojniku, rađa u njoj velike moralne dileme i iskušenja, a u maloj seoskoj sredini, u kojoj živi, ta ljubav budi osudu i odbacivanje.

Kada se ispostavi da je taj italijanski vojnik zapravo pobornik mira i humanosti koji se priključuje pokretu otpora, stvari počinju da se menjaju. Ali možda isuviše kasno...

- Ovo delo obuhvata surovost, humor, ljubav i prijateljstvo, nadu i uzas... Knjiga je istovremeno zabavna i duboko potresna - piše kritičar Endru Post ("Literary review").

Bilo je teško izabrati najlepši citat u knjizi, ali nekako se sam izdvojio ovaj koji govori o ljubavi:

"Kada se zaljubiš, to je kao da te je obuzelo neko privremeno ludilo. Poremeti te kao zemljotres, a onda se tlo umiri. A kada se to desi, moraš da doneseš odluku. Moraš da prelomiš da li hoćeš da svoje puteve ukrstiš sa njegovim i ubediš sebe da više nikada ne smete da se rastanete.

Jer ljubav je upravo to. Ona nije eskperiment, niti želja da se družite svake sekunde, niti vaša nesanica jer ležite u krevetu zamišljajući kako vam on ljubi svaki deo tela. Ne, nemojte da crvenite. Ovo što vam govorim je istina. Ljubav je ono što ostane kada izgorite jedno za drugim. Znam da ne zvuči preterano zanimljivo, ali jeste."

Knjiga je pretočena u film koji je doživeo veliki uspeh. Glavnu žensku ulogu tumači Penelope Kruz, a glavnu mušku Nikolas Kejdž.

Pogledajte trejler za film:

Video: Podugačka lista: Sa ovim ženama je Bred Pit bio posle Anđeline Džoli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    13. januar 2020 | 00:12

    OVO JE LJUBAV Vrlo siromašan čovjek živio je sa svojom ženom. Jednoga dana, njegova žena, koja je imala jako dugu kosu pitala ga je da kupi četku za kosu kako bi je mogla njegovati. On je bio vrlo tužan, ali je rekao da ne može. Objasnio je da čak nije imao dovoljno novca da zamijeni narukvicu za sat koja mu je nedavno pukla. Ona nije insistirala. Muškarac je otišao na posao i usput svratio do urara kojem je prodao svoj oštećeni sat za vrlo malo novca. Ali ono što je dobio, bilo je dovoljno da kupi četku za kosu. Naveče se vratio kući noseći u ruci četku spreman da je da svojoj ženi. Iznenadio se kada ju je vidio sa kratkom kosom. Ona je prodala svoju kosu u salonu i sada je imala novu narukvicu za sat u ruci, spremajući se da je pokloni svom suprugu. Zaplakali su oboje simultano. Sada je on imao narukvicu za sat, a nije imao sata. Ona je imala četku, ali kosa joj je sada bila kratka. Plakali su, ali ne zbog toga što su se njihove akcije pokazale besmislenim, nego zbog uzajamnosti njihove ljubavi. Voljeti nekoga je nešto. Biti voljen je nešto. Ali voljeti i biti voljen od onoga koga voliš – to je jako mnogo!

  • Goa

    13. januar 2020 | 05:56

    Il' se obesis, il' nastavis dalje

  • DARKO 100%

    13. januar 2020 | 00:05

    Ljubav je u Zikinoj dinastiji,trebo je on da odgleda taj film i da shvati realnost zivota i ljubavi jer her Zika je pravi kazanova teorije i prakse

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA