• 0

Izložba o savremenom autorskom stripu u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Postavka, koja obuhvata radove 42 autora iz 25 zemalja, nastala je u okviru četvrtog izdanja Nova Festivala u Pančevu 2018. godine

  • 0
Evropsko nasleđe u savremenom autorskom stripu i ilustraciji

Foto: Promo/Vladan Nikolić

Izložba pod nazivom "Evropsko nasleđe u savremenom autorskom stripu i ilustraciji" biće otvorena 4. februara u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Postavka koja obuhvata radove 42 autora iz 25 zemalja nastala je u okviru četvrtog izdanja Nova Festivala u Pančevu 2018. godine, u organizaciji Udruženja "KomunikArt", i uvrštena je u okvir nacionalnog programa Ministarstva kulture i informisanja Srbije, kao deo obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.

Saša Rakezić, selektor radova, rekao je da je ova izložba dobar način da se razume i prikaže stanje evropskog kulturnog identiteta.

- Srbija je zahvaljujući istorijskim okolnostima, i kao zemlja koja među poslednjima nastoji da postane deo Evropske unije, u položaju da primeti sve protivrečnosti u kojim se Unija evropskih država zatekla u ovom trenutku. U vezi sa tim, možda će bolje od bilo kakve političke analize poslužiti pregled stripova i ilustracija na temu evropskog kulturnog nasleđa, koji smo priredili u okviru Nova Festivala pozvavši autore kako iz zemalja EU, tako i van tog prostora, da izraze svoja razmišljanja - izjavio je Rakezić.

Prema njegovim rečima, glavni cilj izložbe bio je da se podigne nivo svesti o evropskoj istoriji i vrednostima, kao i da se ojača osećaj evropskog identiteta kroz radove eminentnih evropskih autora i autora u usponu u sferama savremenog i alternativnog stripa i ilustracije.

- Savremeni, andergraund, alternativni strip i ilustracija imaju specifične estetske kvalitete koji su vredni istraživanja, budući da predstavljaju značajne delove savremene vizuelne kulture i mogu biti korišćeni da osvetle posebne aspekte društva i kulture - rekao je Rakezić.

Snežana Ćuruvija, producentkinja izložbe istakla je višestruki značaj i ulogu kulturnog identiteta.

- Kulturno nasleđe ima univerzalnu vrednost za svakog od nas kao pojedinca, za zajednicu i društvo u celini. Važno je očuvati vrednosti i preneti ih na buduće generacije - istakla je Ćuruvija.

Izložba će biti otvorena do 16. marta, a održava se uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

(Tanjug.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima