• 1

Napisala je roman u 19. veku i predvidela žene u pantalonama, robote, klime, čak i internet

Džejn Veb imala je samo 17 godina kada je napisala svoju "Mumiju"

  • 1

Početkom 19. veka Džejn Veb (17) je bila prilično razočarana kada je pročitala knjigu "Frankenštajn" spisateljice Meri Šeli jer u knjizi nema čudesnih naprava. Zato je sela i napisala svoj odgovor na "Frankenštajna", roman "Mumija, priča o dvadeset i drugom veku" ("The Mummy! A Tale of the Twenty-Second Century").

Priča se bazira na egipatskoj mumiji koja oživljava, a ne na stvaranju života kao što je opisano u Frankenštajnu i sadrži brojne opise kako mlada spisateljica ranog 19. veka zamišlja život tri veka kasnije.

Osim opisivanja sprava poput mašine za espreso ili klima uređaja Džejn Veb je opisala prilično feministički svet. Monarhijom upravljaju isključivo žene, a presto se nasleđuje po ženskom kolenu.

Verovatno mnogo šokantnije od ovoga jeste druga stvar koju je Džejn Veb napisala opisujući svet iz 2126. godine. U toj budućnosti opisanoj u romanu koji je objavljen 1827. godine žene nose pantalone. A tu su i neonski štapići-narukvice kao deo ženskog nakita.

Džejn je pretpostavila da će u 22. veku hirurzi i advokati biti automati koji će se kretati pomoću pare, a predvidela je i neku vrstu interneta.

Ona je takođe vraćanje mumije u život, što je tema njenog romana, pokušala da objasni naučnim putem. Mumija u njenoj knjizi nije nakaza, već šokantno otkriće.

Zbog stavova koji su izraženi u knjizi, ovaj roman svrstava se, između ostalog, i u feminističku literaturu.

(Telegraf.rs/Bookvar)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trn

    A kakve veze ima ova razdrpana namigusa s tekstom?!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima