• 0

Najlepši citati o vinu: "Čovek treba da uvek bude pijan - od vina, poezije ili vrline, izbor je vaš"

Danas slavimo svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara

  • 0

Vino je još pre oko 7.000 godina našlo put do ljudskih čaša i srca, te ne čudi što su mnogi veliki pisci i filozofi voleli da pišu o njemu, a nekada ga koriste i kao stvaralačko gorivo.

Na ovaj dan, kada se u Srbiji proslavlja Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara, dobro je podsetiti se na neke od najlepših citata koji su ikada rečeni o vinu.

- Čovek uvek treba da bude pijan. Važno je. Ali od čega? Vina, od poezije, od vrlina, izbor je vaš. Ali, važno je biti pijan - Šarl Bodler, francuski pesnik

- Vino može zagrejati dušu, ako se drži mere - Johan Volfgang Gete, nemački pisac, filozof, političar i naučnik.

- Prihvatite šta vaš život ima da vam ponudi i pokušajte da pijete iz svake čaše. Sva vina treba probati. Nekada je potreban samo gutljaj iz drugih boca - Paulo Koeljo, brazilski pisac.

- Kojima se žuri, ti neka piju mlada vina; meni neka natoče staroga vina, koje je spremljeno pod drevnim konzulima - Ovidije, rimski pesnik.

- Pivo se pravi za čoveka, vina za gospodu  - Martin Luter, profesor filosofije, osnivač protestantske crkve u Nemačkoj.

Umetnička dela insipirisana kafanom

Pivo se pravi za čoveka, vina za gospodu  Autor: David Tenijer Mlađi

-  Starost je dobra samo u četiri slučaja; staro drvo najbolje gori, staro vino je najbolje za piće, starim prijatelji se najviše veruje, a stari pisci se najbolje čitaju - Frensis Bejkon, engleski filozof, državnik i esejista.

- Moje knjige su kao voda, a one od velikih pisaca kao vino. Srećom, svi piju vodu - Mark Tven, američki književnik.

- Dajte mi knjige, francusko vino, voće, lepo vreme i malo muzike koju napolju svira neko koga ne znam - Džon Kits, engleski pesnik romantizma.

- Ne zaljubljujte se, molim vas, u mene. Lažljivija sam od zakletve u vinu - Vilijam Šekspir, engleski dramaturg u "Kako vam drago".

- Čuj me, Eumeju, sada, i ostali, čujte me, druzi: Želju ću reći jednu i kazaću nešto, jer vino mene budalasto sili, a ono i umna veoma zapevat goni i slatko nasmijat' se, pa i zaigrat'... Gde koju izmami riječ, koju je prećutati bolje  - Homer, antički grčki pesnik, "Odiseja".

via GIPHY

- Vino je najcivilizovanija stvar na svetu  - Ernest Hemingvej, američki pisac.

- Vino ulazi u mozak, učini ga grešnim, brzim i stvaralačkim, punim vatrenih i lepih slika - Vilijam Šekspir.

- Duša bez vina kratkog je daha - Heraklit, antički filosof.

- Vino pretvara mudraca u glupana, a glupana u mudraca - Karlos Lusi Safon, španski pisac.

- Ne poznavati ukus vina, isto je što i ne videti boje. Život treba videti i s te strane. Inače, ostajete polučovek kojega samo govor izdvaja od niza vrsta sisara - Tin Ujević, jugoslovenski pesnik.

Video: Hipsterski biznis: Uzgoj grožđa i proizvodnja kraft vina u srcu Londona

(D.D.S.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima