• 0

Novinarstvo je voleo više od svega: "Skandal veka" i kako se kalio nobelovac Gabrijel Garsija Markes

"...kao Dikens, Mark Tven i Ernest Hemingvej, titan književnosti XX veka, usavršio je svoje književno umeće kao reporter, pre nego što se pretvorio u slavnog romanopisca..."

  • 0
Fidel Kastro i Gabrijel Garsija Markes

Gabrijel Garsija Markes (desno) i Fidel Kastro / Foto: Tanjug/AP

Za nobelovca Gabrijela Garsiju Markesa novinarstvo je bilo "najbolje zanimanje na svetu" i sebe je posmatrao kao novinara pre nego pisca, i zato se knjiga "Skandal veka", koja je antologija njegovih novinskih tekstova, smatra biserom tog zanata kojim se Markes bavio više od 40 godina.

Kako se kalio nobelovac - tako bi najkraće mogla da se opiše Markesova novinarska karijera.

Iz novinara od početka izranja genijalni pisac, koji će čitaoca naterati da o ponečemu razmisli, da ostane bez daha prateći priču, da prisustvuje prelomnim istorijskim događajima, da uroni u magičnu realnost Kariba, među duhove predaka koji premeštaju ljude u toku sna, ili da upozna tajanstvenu damu koja spasava putnike od nesreća...

S Markesom ćemo, čitajući "Skandal veka", koju je objavila izdavačka kuća Laguna, putovati i od Južne Amerike, preko Italije i Francuske do Mađarske pedesetih godina prošlog veka. S njim ćemo se, na vrlo poseban način, baviti književnošću, književnicima i kritičarima.

U ovom delu dobijamo priliku da pročitamo začetke romana "Sto godina samoće", kao i da prepoznamo klicu govora koji će održati kad mu je dodeljena Nobelova nagrada. I na kraju ćemo shvatiti da magični realizam možda i nije toliko magičan koliko je čarobna reč Garsije Markesa.

Gabrijel Hose Garsija Markes je bio kolumbijski pisac, novinar, izdavač i politički aktivista. Rođen je 1927, a umro 2014. godine. Garsija Markes se smatra najpoznatijim piscem magičnog realizma, žanra u kome se prepliću mitovi i magija sa realnošću svakodnevne egzistencije.

Gabrijel Garsija Markes

Korice knjige "Skandal veka" / Foto: Promo/Laguna

Biografija Gabrijela Garsije Markesa

Njegovo najpoznatije delo je "Sto godina samoće", koje je prodato u više od 30 miliona primeraka. Godine 1982. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

Novinarstvom je počeo da se bavi sa 17 godina i za novine i časopise pisao je sve do smrti. Posle pobede Kubanske revolucije, Markes stupa u vezu sa novinskom kućom Prensa latina i postaje njen dopisnik iz Bogote. Nešto kasnije, kao dopisnik ove kubanske agencije, prisustvuje i skupu Generalne skupštine Organizacije Ujedinjenih nacija. U to doba je i član redakcije časopisa "Aksion liberal", u kome štampa polemički članak "Kolumbijska književnost: prevara nacije". Nakon toga se seli u Meksiko, gde se bavi novinarstvom i kinematografijom.

Kada je "Skandal veka" objavljen posthumno "Gardijan" je napisao da je Markes "izvanredan majstor novinarskog zanata", a nedeljnik "Njuzvik" je objavio da je Markes "kao Dikens, Mark Tven i Ernest Hemingvej, titan književnosti XX veka, usavršio svoje književno umeće kao reporter, pre nego što se pretvorio u slavnog romanopisca".

- Bio je đavolski novinar ukrcan na brod knjiga, doživljaja i besanice. Njegovi radovi su deo genealogije onog najboljeg u tom zanimanju - ocenio je španski list "El Mundo".

(Tanjug.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima