≫ 

Zaratili lingvisti: Kako se pravilo piše - virus korona ili koronavirus?

Ni stručnjaci nisu saglasni

  • 2
Koronavirus, upitnik Foto: Pixabay

Dok se u medijima, društvenim mrežama plasiraju informacije, saveti, dok se vode rasprave na koji način se zaštiti od virusa, kako suzbiti širenje, kako se lečiti, na društvenim mrežama pokrenula se i lingvistička rasprava - kako se pravilno piše novi virus “Kovid-19” (COVID-19) - virus korona ili koronavirus.

Predsednik Odbora za standardizaciju jezika Sreto Tanasić objašnjava da je prema njihovom mišljenju pravilno virus korona, dakle, tako što se atributiv virus piše na prvom mestu.

- Ova konstrukcija u srpskom jeziku potpada pod atributivne konstrukcije, a u njima širi pojam dolazi ispred užeg, kao na primer: profesor Petrović, reka Morava, kruška oskoruša, drvo orah, lekar specijalista, bolest tuberkuloza, bakterija stafilokoka i sl. Pravilo je da u svim takvim konstrukcijama (sintagmama) širi pojam dolazi ispred užeg. Kako je korona samo tip virusa, normalno je da se po datom pravilu piše virus korona - objašnjava Tanasić.

Međutim, s njim se ne slaže dr Marina Nikolić, naučni saradnik u Institutu za srpski jezik SANU, koja je na sajtu Jezikofil napisala da je ispravno pisati koronavirus kao jedna reč.

- Koronavirusi je opšte ime za grupu virusa, dobijeno na osnovu izgleda, koji asocira na venac (lat. corona). U domaćim medijima nalazimo različita rešenja za pisanje ovog novog smrtonosnog virusa, ali dok ne dobije zvanično ime, koristićemo i dalje naziv cele grupe, koji ćemo pisati, kao što i naši priručnici predlažu - sastavljeno - objašnjava Nikolić.

Ona dodaje da postojeći priručnici još uvek ne pišu o ovom tipu virusa, ali se pridržavaju pravila koje se primenjuje i u naučnoj terminologiji, a to je da se spojeno pišu nazivi grupe virusa (npr. rabdovirusi, reovirusi, retrovirusi i sl.), a odvojeno ukoliko se radi o virusu bolesti koju on izaziva (npr. HIV virus / virus HIV-a, ebola virus / virus ebole, rubeola virus / virus rubeole i sl.)

Video: Pogledajte kako virus može lako da se proširi van bolnice: Vodite računa o higijeni ruku

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naj

    13. mart 2020 | 13:06

    Ovo je veoma strucno pitanje!prosto ne znam odakle izvire sva ova pamet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA