• 1

Knjige protiv korone: Dušan Nedeljković čitaocima Telegrafa preporučuje 10 štiva za mart 2020.

"Laka literatura je za laka vremena..."

  • 1
Dule Nedeljković

Dušan Dule Nedeljković / Foto: Matija Krstić

Prema rečima novinara i književnika Dušana Duleta Nedeljkovića, ovo su knjige koje mogu da posluže kao "socijalna pomagala" u doba izolacije. On dodaje i da je "laka literatura za laka vremena".

Besnilo – Borisav Pekić (Laguna)

Nemam ništa pametno da kažem o ovom romanu osim da mi se digla kosa na glavi kada sam u celoj ovoj situaciji pomislio na Pekićevo "Besnilo", a onda sam ga za vikend ponovo iščitao. U ovoj univerzalnoj metafori, čije književne srodnike možemo prepoznati u Kamijevoj "Kugi" ili Saramagovom "Slepilu", zaraženi ljudi vode rat ne samo sa zlokobnim psećim virusom, nego i sa besnilom u sebi i besnilom svoje okoline, razotkrivajući tako zastrašujuću istinu o ljudskoj prirodi: nije nam potreban virus da bi ludilo koje s rođenjem nosimo iskazalo sve svoje vidove i probilo tanku opnu obzira i samopoštovanja. Pekiću naklon do poda.

Besnilo

"Besnilo", Borislav Pekić / Foto: Promo

Pokoravanje – Mišel Uelbek (Booka)

Na Pekića fino legne Uelbek sa svojim fatalizmom. Njegova Francuska je već preživela virus. Postala je lider novog svetskog poretka. S njom i veći deo Evrope, ipak bez mnogo potresa ulazi u novu eru. Društvene promene menjaju i pojedince, a Uelbekov književni junak Fransoa i njegovo okruženje reaguju različito. Umorna, istrošena judeo-hrišćanska Evropa postaje lak plen najmlađe i najprodornije monoteističke religije. Islam unosi novu energiju i smisao u život dojučerašnjih liberala i egalitarista. Udžbenik za sve one kojima nije jasno "da je tek počelo". Lično nemam pojma šta, ali dozvolićete mi da se ponašam kao Luda iz romana "Alisa u zemlji čuda".

Pokoravanje

"Pokoravanje", Mišel Uelbek / Foto: Promo

Sve ptice pevaju – Ivi Vajld (Dereta)

Divotu ovog dela čini vrlo inovativan stil pisanja. Autorka Ivi Vajld na specifičan način prepliće vremenske planove priče – narativ iz prošlosti, ispričan hronološki unazad smenjuje sa narativom iz sadašnjosti čime postiže izrazitu dinamiku i napetost, te ovo povremeno melanholično i veoma mračno delo dobija odlike neizvesnoti. Na početku čitanja, teško da je nekome jasno o čemu se tu tačno radi, ali onda vas roman naprosto usisa, proguta, pa ispljune! To je ono što nam svima treba. Takav "fleš".

Sve ptice pevaju

"Sve ptice pevaju",Ivi Vajld / Foto: Promo

Knjiga o Milutinu – Danko Popović (IP Panonija Ruma)

Šta reći o ovom romanu? Pročitajte. Pomislite na nekoga ko vas je doneo na svet. Majku, oca, babe, dede, askurđele. Poštujte starije, planeta mnogo dugo traje, svi smo rođeni sa instiktom da volimo život. Nažalost, velika većina ga ne voli. Milutin ga je nagrabusio "samo-tako" što bi mladi rekli. "Lajanje" kao društveno prihvatljiv koncept nikada nije bilo prihvatljivo. Što na um to na drum ne pomaže mnogo kolektivu, ali oslobađa pojedinca. Da li sam u pravu "rođače Milutine". Prema mom mišljenju, ovo je remek-delo.

Knjiga o Milutinu

"Knjiga o Milutinu", Danko Popović / Foto: Promo

Čapajev i praznina – Viktor Peljevin (LOM)

Kultna knjiga (oni koji me poznaju znaju da bežim od ovih fraza) više generacija. Čitanje dela Viktora Peljevina manje liči na buđenje, a više na čudesan san koji nagoni na razmišljanje. Nemoguće je tako opisivati stvarnost kako je Peljevin gradi. Peljevin je talentovan i čita se lako i sa ogromnim zadovoljstvom. Svaka stranica ovog romana je drugačija. Ima list za ljubitelje anegdota, list za one koji mrze reklame, list za ljubitelje fantastike, krimića, trilera, narko-romana. Jedan savršeno nesavršeni uradak. Svakako ga nikada nećete pročitati osim zaključani u kući. Idealan tajming.

Čapajev i praznina

"Čapajev i praznina", Viktor Peljevin / Foto: Promo

Ramones, američki bend – Jim Bessman (VBZ)

Joey, Johnny, Dee Dee, Tommy, Marky, Richie, C.J.... Momci iz Njujorka upečatljivi po svojoj visini i kožnim jaknama koje nikad nisu skidali, nisu mogli ni da zamisle kakav će uspeh ostvariti, a kamoli da će njihove pesme definisati zvuk i stav sedamdesetih godina. Devojke su vrištale na njihovim svirkama, a momci su želeli da izledaju kao oni. Od njujorških podruma do svetske slave i popularnosti, biografija Ramonesa autora Jima Bessmana izvrsna je hronika grupe koja je, pokušavajući da uhvati esenciju rock'n'rolla u vreme kada to nije bilo moderno ni lukrativno, potpalila eksploziju panka i nepovratno promenila kulturu 20. veka. "Ramones nisu etiketa popularnih majica", dodao bih samo na ovu preporuku.

Ramones

"Ramones - američki bend", Džim Besman / Foto: Promo

Mašina za pravljenje Španaca – Valter Ugo Mai (Laguna)

Odnedavno udovac, glavni lik, berberin Antonio Žorž da Silva, pošto ga ćerka smešta u starački dom, otpočinje mudar i fascinantan narativ o sudbini Portugalaca i ožiljcima njihove nedavne prošlosti, o smrti i starosti, o diktaturi i demokratiji, učeći nas kako da prepoznamo svoje slabosti i promašaje, kako da oživimo veru u život i smognemo snagu da svoje telo u najtežim trenucima, među koje spadaju i starost i usamljenost, prilagodimo okolnostima kako naša duša ne bi patila. Portugalska "Knjiga o Milutinu". Dovoljno za toplu preporuku. A otkrićete i da li se recept za diktaturu krije u rečenici: "Neznanje nas drži u pokornosti. A ta pokornost potiče iz neznanja i to je najlakši put do sreće".

Mašina za pravljenje Španaca

"Mašina za pravljenje Španaca", Valter Ugo Mai / Foto: Promo

Koliko god obećavala da ćeš da kuvaš i plaćaš stanarinu popušila si jer se Bil Bejli više ne vraća kući – Edgardo Vega Junke (Stubovi Kulture)

Naslov duži od rečenice koju je, nažalost, pročitalo ispod pola svetske populacije, ukazuje na neobičnost. Ovo je naprosto monumentalan roman. Papazjanija multikulturalnosti Amerike i XX  i XXI veka. Divlji, nedisciplinovan, džezerski roman koji nije prihvatljiv kao takav prosečnom čitaocu, donosi nam spektakularnu istoriju jednog posebnog vremena, kada se prelamalo po boji kože, ne po talentu, kada se ginulo za otadžbinu daleko od nje, kada su strahovi ubijani drogama, a deca pravljena mamurna kao molitva za oprost, kada su gradovi bili prljavi a duše čiste, kada su klase prevaziđene. Roman koji iziskuje da zapisujemo pojedine rečenice iz njega, koje nam mogu poslužiti kao motivacione poruke ali i kao slogani na protestima protiv vladajućih oligarha.

Koliko god obećavala da ćeš da kuvaš i plaćaš stanarinu popušila si jer se Bil Bejli više ne vraća kući

"Koliko god obećavala da ćeš da kuvaš i plaćaš stanarinu popušila si jer se Bil Bejli više ne vraća kući ", Edgardo Vega Junke / Foto: Promo

Ponedeljak – Dule Nedeljković (VBZ)

Kada sam razmišljao šta još da vam ponudim, setio sam se sebe. Nema ovde ni zrna arogancije, mene je ovaj tekst mnogo puta izlečio. Ovo je napomena Vlajse Arsenijevića:

- Roman "Ponedeljak" Duleta Nedeljkovića (AKA Dule Glavonja) – najkraće rečeno – oduzima dah… Za mnoge je to bio samo još jedan uobičajen beogradski ponedeljak. Međutim, za junaka romana "Ponedeljak" (koji sav svoj novac već predugo "troši isključivo na droge, alkohol i poneku knjigu" i spreman je, iako to još uvek ni sam ne zna, za veliku promenu) u okvir tog ni po čemu izuzetnog dana smestilo se čitavo furiozno finale njegovog četrdesetogodišnjeg životnog maratona. Fragmentaran, brbljiv, povremeno haotičan do samih granica neizdržljivosti, lud, bizaran i nadasve politički nekorektan, ali u jednakoj meri inteligentan, elokventan, analitičan, zabavan i šarmantan, roman "Ponedeljak" Duleta Nedeljkovića predstavlja vernu sliku haosa kakav, pod određenim okolnostima, može da zavlada u mozgu jednog četrdesetogodišnjeg večnog mladića.

Ponedeljak

"Ponedeljak", Dule Nedeljković / Foto: Promo

- Mogao bi se, dakle, lako čitati tek kao još jedan neurotični grejverski solilokvij i ništa više od toga ali – to bi ipak bilo samo varka. Jer, "Ponedeljak" je zapravo velika priča - priča o potrazi za ljubavlju, priča o tome kako iznenadnim obrtom sudbine jedan gotovo ispušten život naglo i neopozivo dobija na smislu.Ispisan sigurnom rukom, vispreno, inteligentno i duhovito pre svega, roman "Ponedeljak" Duleta Nedeljkovića literarni je prvenac koji više nego uspešno nastavlja i dopunjuje nezvaničnu i možda nikad zapisanu, ali zato ništa manje uzbudljivu, svetsku tradiciju furiozno brzih, hiperdinamičnih rollercoaster romana.

Ostaje vam samo da uživate u vožnji.

Američki psiho – Bret Iston Elis (Laguna)

"Američki psiho" je, mirne duše to mogu da kažem, proglas slobode. Udžbenik koji nam pokazuje koliko je svet duboko zaglibljen, i da čovek koga autor iz zezanja apostrofira kao glavnog baju danas vlada Amerikom i ima punu kontrolu nad našim životima. Ma koliko pravdoljubivi bili čitaoci ovog remek dela, Elis nas naprosto tera da se radujemo što je glavni junak preživeo svoja zlodela, pošto je on, čini mi se, jedini koji može da spase svet. Ovaj roman MORA svako normalan da pročita. Da vide svi koliko nenormalnih ima oko nas. Bolji roman od ovog skoro da ne postoji.

Američki psiho

"Američki psiho", Bret Iston Elis / Foto: Promo

Budite zaključani i veseli!

Video: Kako protiv korone: Važno je da se strogo pridržavate ovih pravila, posebno ako ste u izolaciji

(Dušan Nedeljković, MSDSS)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milenko

    Evo sta je Duletov imenjak i prezimenjak prof na Filozofskom faku pod obavezno trazio da studenti citaju Istorijski materijlizam i lenjinizam genijalnog druga Staljina i virusi bi se razbezali sem...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima