• 3

Akademik Rade Mihaljčić preminuo u 83. godini

Mihaljčić je rođen 21. januara 1937. godine u Srednjoj Jurkovici kod Gradiške. Kao dečak odveden je u jasenovački sistem logora, u kojem je izgubio roditelje i najbliže srodnike

  • 3
Rade Mihaljcic, istoricar

Foto: Wikipedia/D.jecmenica

Ugledni srpski istoričar akademik Rade Mihaljčić, profesor emeritus Univerziteta u Banjaluci i redovni član Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske, preminuo je danas u Beogradu u 83. godini, saopštio je UNIBL.

Mihaljčić je rođen 21. januara 1937. godine u Srednjoj Jurkovici kod Gradiške. Kao dečak odveden je u jasenovački sistem logora, u kojem je izgubio roditelje i najbliže srodnike. Osnovnu školu pohađao je u Sisku i Kotor Varošu, a gimnaziju u Banjaluci.

Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1960. godine, a zatim na istom fakultetu magistrirao 1965. godine, te doktorirao 1971. godine, prenosi "Srpska info".

Tokom  1966. i 1967. godine proveo je tri meseca u Francuskoj, na specijalizaciji kod čuvenog istoričara Žorža Dibija, i sedam meseci u Grčkoj.

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu prošao je kroz sva zvanja, od asistenta do redovnog profesora, u zvanje redovnog profesora je izabran 1984. godine. Bio je i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, a 2009. godine Univerzitet u Banjoj Luci mu je dodelio zvanje profesor emeritus.

Za dopisnog člana Akademije nauka i umetnosti RS izabran je 21. juna 2004. godine, a za redovnog 5. septembra 2008. godine.

Akademik Mihaljčić je autor mnogih djela, a najznačajnija su: ,,Kraj Srpskog Carstva”, ,,Lazar Hrebeljanović ‒ istorija, kult, predanje”, ,,Junaci Kosovske legende”, ,,Srpska prošlost i narodno sećanje”, ,,Izvorna vrednost stare srpske građe”, ,,Vladarske titule oblasnih gospodara” i ,,Zakoni u starim srpskim ispravama: pravni propisi, prevodi, uvodni tekstovi i objašnjenja”.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima