≫ 

Pismo Frederika Bakmana, autora romana "Čovek po imenu Uve": "Ti si nečija boja, potreban si"

"Mislim da bi ti Uve rekao da si važan jer bez tebe bi na svetu, manje-više, ostala samo skupina idiota, pa ti razmisli o tome"

  • 1
Frederik Bakman Foto: Wikipedia/Albin Olsson

Pisac Fredrik Bakman, autor čuvenog dela „Čovek po imanu Uve“, napisao je pismo čitaocima u kojem je opisao šta bi junak njegovog romana rekao o koroni.

Uve bi verovatno sada rekao, piše Bakman, da „ova korona“ nije nešto zbog čega treba da se uzrujavamo, „a veoma je teško raspravljati se sa Uveom kada on nešto odluči“.

- Ali, iskren da budem, mislim da bi Uve u sadašnjoj situaciji rekao još neke stvari. Mislim da bi uperio prstom ka tebi, možda i celom rukom, i rekao ti da brineš o sebi. Mislim da bi ti Uve rekao da si važan jer bez tebe bi na svetu, manje-više, ostala samo skupina idiota, pa ti razmisli o tome. Potreban si.

Čovek po imenu Uve "Čovek po imenu Uve" / Foto: Laguna

- Ti si nečija boja. I osoba čija si boja sigurno želi da se sa tobom raspravlja još mnogo, mnogo godina. Zato želim da vodiš računa o svom zdravlju. Ostani kod kuće ako možeš. Ti i ja smo možda dovoljno jaki da preživimo ovaj virus, ali to neće biti slučaj ako ga slučajno prenesemo nekom ko nije jak. A ako bi se to dogodilo, znaš da bi ti Uve zvocao o tome do kraj života, to znamo i ti i ja.

- Ako baš moraš da izađeš u šetnju po kraju, na primer da bi proverio da li je neki idiot koji ne ume da čita znakove ostavio svoj bicikl na mestu gde bicikli ne bi trebalo da se ostavljaju, to je očigledno sasvim razumno i logično. Ali pokušaj da ostaneš kod kuće. Možda možeš da pročitaš knjigu? Ili ako ostaneš bez toalet papira... dobro, da znaš, ne bih se ljutio. A ne bi ni Uve. Jer sada svi moramo da pomognemo jedni drugima. Možemo to postići ako se držimo dalje jedni od drugih - piše autor popularnog romana, prenosi Laguna.

Bakmanovo pismo je na srpski jezik preveo Dragan Matković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar Trkulja

    3. april 2020 | 19:17

    Odlicna knjiga super.Procitajte ko nije necete zazaliti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA