≫ 

"Prostorija bez knjiga je kao telo bez duše": Lična biblioteka kao prioritet u preuređivanju doma

Istraživanje je pokazalo da se većina nas i dalje radije opredeljuje za knjige u fizičkom obliku

  • 0
Knjige, knjiga, police za knjige, polica za knjige, kolekcija knjiga Foto: Pixabay

Slavni rimski filozof Ciceron davno je uporedio prostoriju bez knjiga sa telom bez duše, tako da ne čudi što je osmišljavanje lične biblioteke i polica za knjige jedna od stavki koja se nalazi na vrhu liste prioriteta svakoga ko preuređuje svoj prostor, piše LA Times.

Međutim, Ciceron je živeo pre više od 2.000 godina, mnogo pre nego što su elektronski čitači knjiga i audio-knjige poremetile naš odnos prema štampanim izdanjima. Da li ljudi i dalje poseduju dovoljan broj knjiga koji će im omogućiti da upotpune svoj prostor po ličnom ukusu? Očigledno, stvari upravo tako stoje, prenosi Laguna.

Knjige, knjiga, police za knjige, polica za knjige, kolekcija knjiga Foto: Pixabay

Američki istraživački centar Pju je 2018. godine objavio rezultate istraživanja koje je pokazalo da se većina nas i dalje radije opredeljuje za knjige u fizičkom obliku. Amerikanci u proseku pročitaju 12 knjiga godišnje, od kojih je većina u štampanom obliku.

- Knjige predstavljaju jednu od najbitnijih karakteristika svakog doma - kaže Nina Frojdenberger, dizajner enterijera i autorka knjige Bibliostyle: How We Live at Home With Books, i dodaje:

- One ukazuju na naše vrednosti, naše lične istorije i naše aspiracije, tako da, naravno, zaslužuju posebno mesto u našim domovima.

Moć polica i njihova privlačnost

Ugradne police namenjene knjigama ili nekim drugim zbirkama utiču na atmosferu prostorije isto, a možda i više, kao boja zidova, nameštaj ili umetnički predmeti. Kejti Martinez, dizajner enterijera koja živi u San Francisku, tvrdi da je to zbog toga što dobre ugradne police istovremeno objedinjuju sve te stavke (ukrašavaju prostoriju, u ovom slučaju zidove, poput nameštaja ili umetnina).

- Ugradne police napravljene po meri daju poseban šmek prostoriji - kaže Martinezova. - Dodaju na koloritu, ostavljaju lični pečat, ukrašavaju i značajno dopunjavaju arhitekturu prostorije, nasuprot golim zidovima.

Knjige, knjiga, police za knjige, polica za knjige, kolekcija knjiga Foto: Pixabay

Njena dnevna soba, kako kaže, u potpunosti je transformisana dodavanjem jednostavnih ofarbanih polica od poda do plafona sa obe strane kamina.

- Momentalno su doprinele simetriji prostorije. Deluje kao da su oduvek bile tu i kao da će zauvek tu i ostati, i to ostavlja snažan utisak - objašnjava Martinez.

Takođe, police za knjige mogu da posluže i za poboljšanje rasvete u prostoriji.

- Prostoriju je najbolje osvetliti sa više različitih izvora svetlosti - savetuje Martinezova. - Ukoliko postavite svetiljke na police za knjige, knjige će zračiti na poseban način, doprinoseći toplini celokupnog ambijenta.

Knjige, knjiga, police za knjige, polica za knjige, kolekcija knjiga Foto: Pixabay

Budite dosledni svom stilu

Kada razmatrate kakve police bi najviše odgovarale vašem domu, pomislite prvo na knjige koje čine vašu kolekciju. Na primer, knjige o umetnosti zahtevaju dublje police koje mogu da izdrže veći teret. Ili, ukoliko je vaša kolekcija šarenolika i često je dopunjavate, opredelite se za podesive police.

Niste ljubitelj čestog brisanja prašine? Na policama tamnijih tonova, bilo lakiranih ili ofarbanih, lakše se uočava i najmanja trun, tako da one nisu najpraktičniji izbor.

Roman Alonso, dirktor firme za dizajn Commune iz Los Anđelesa, primetio je da se u poslednje vreme kutak za čitanje pojavljuje kao čest zahtev njegovih klijenata. To nije samo prostor na kome biste izložili knjige, već i specijalni, određeni prostor koji je namenjen za relaksaciju i trenutke predaha.

Knjige, knjiga, police za knjige, polica za knjige, kolekcija knjiga Foto: Pixabay

- Ukoliko u današnje vreme želite da se posvetite čitanju, gde vas neće remetiti ostale kućne aktivnosti, potrebno je da odredite određeni prostor za to - ističe Alonso.

Kreativni dizajn

Naravno, ponekad prosto ne postoji logičan prostor za ugradne police. Dok je istraživala za svoju knjigu, Frojdenbergova je nailazila na brojne maštovite načine kako se u prostor može ubaciti još polica.

- Naletela sam na predivne police u stanu koji ima zidni sklopivi krevet, ugradne police od poda do plafona sa obe strane kreveta (koje su poslužile kao pregradni zid) i police iza sofe koje mogu poslužiti i kao sto, ali i beskrajne načine na koje možete postaviti police na svoje zidove.

Alonso tvrdi da su najbolje ugradne police koje je ikada video one koje ima njegov prijatelj u svom domu u San Francisku, gde je zidove svog toaleta prekrio policama za knjige.

Knjige, knjiga, police za knjige, polica za knjige, kolekcija knjiga Foto: Pixabay

- To inspiriše. U toj kući prosto nije bilo ni jednog drugog mesta koji može biti pretvoren u biblioteku, i oni su iskoristili prostor najbolje što su mogli, a konačni ishod je stvarno magičan.

Kako i gde početi

Jedan od načina pored klasične kupovine je da pronađite dobrog lokalnog zanatliju i završićete sa odličnim policama koje će vam dugo trajati. Dobar stolar će vam ponuditi ideje koje vama možda nikada ne bi pale na pamet.

Kada dođe trenutak da konačno zabeležite svoje police na fotografiji (da fotografišete shelfie), sva tri dizajnera se slažu i savetuju odmerenost.

- Police za knjige moraju iskreno da prenesu vaš senzibilitet kako bi imale smisla. Ne morate da grupišete rikne po bojama ili pretrpavate police drugim predmetima - napominje Alonso.

Čitanje Foto: Pixabay

S tim na umu, potpuno je u redu da police oslikavaju kakav tip čitaoca želite da budete, u odnosu na onaj kakav zaista jeste.

- Stalno maštamo kako ćemo pročitati 20 knjiga nedeljno. To nije realnost i ono kako se život zaista odvija, ali jeste maštarija ili san koji deluje dosežnije ukoliko smo okruženi knjigama - smatra Frojdenbergova.

Video: Biblioteka Strahov u Pragu, jedna od najlepših na svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA