≫ 

Da li znate da postoji i roman? Pročitajte "101 dalmatinac" i saznajte zašto "psi vladaju ljudima"

Gledali ste crtane i igrane filmove, ali je roman mnogo bogatiji sadržajem, a i duhovitiji, pa pozitivno utiče na karantinsko raspoloženje

  • 0
101 Dalmatians, Dizni, Disney "101 dalmatinac" (1961) / Printskrin: YouTube/Antonio Meirelles

Verovatno mislite da poznajete priču 101 dalmatinac. Gledali ste šarmantni Diznijev crtani film iz 1961. godine i dobro vam je znana džez numera Cruella de Vil. A možda pamtite i Glen Klouz kao ekscentričnu Kruelu iz igranog filma iz 1996. godine.

Međutim, mnogima nije poznato da su ova ostvarenja bazirana na romanu "101 dalmatinac" (The Hundred and One Dalmatians), engleske književnice Dodi Smit iz 1956. godine. Prema Gardijanu, roman je mnogo sadržajno bogatiji i duhovitiji od kinematografskih ostvarenja.

Dodie Smith Dodi Smit / Foto: Guliver/Sasha/Getty Images

U Dodinom delu, psi su mnogo superiorniji od ljudi, ali ih vole i smatraju ih svojim „ljubimcima“, koji su „nežni, poslušni i neobično inteligentni, ponekad isto kao i psi“.

- Kao i drugi mnogo voljeni ljudi, verovali su da poseduju svoje pse, a nisu shvatali da je zapravo obrnuto. Pongo i njegova Gospođica su smatrali da je ovo slatko i zabavno, pa su ih pustili da tako misle – pisala je Dodi, koja je privatno gajila 9 dalmatinaca.

U romanu se, takođe, pojavljuje i treći odrasli dalmatinac. Kad Pongo i Gospođica dobiju 15 štenaca, gospođica Draga (ovde nema vlasnika Rodžera i Anite) odlazi da pronađe psa koji bi mogao da im pomogne u othranjivanju malih, pa naleće na Perditu pored puta. Ovde ne postoji ljubavni trougao. Pongo misli da je Perdita „veoma lepa devojka“, ali „ne može da se meri s njegovom Gospođicom“.

Kad jednom prilikom izađu u park, naleću na izvesnu Kruelu de Vil, nekadašnju školsku ispisnicu gospođice Drage... Dalje nećemo otkrivati, ali ćemo pomenuti da, pored radosnih, ima i mračnih scena...

101 Dalmatians, Dizni, Disney "101 dalmatinac" (1961) / Printskrin: YouTube/Antonio Meirelles

Budući da je animirani film prvenstveno bio namenjen deci, Volt Dizni je želeo da ublaži događaje romana, pa je sa svojim umetničkim i kreativnim timom dodao radnju i izvesne likove koje danas pamtimo.

Odmah po premijeri 1961. godine, 101 dalmatinac je doživeo veliki kritički i finansijski uspeh, postavši jedan od najpopularnijih Diznijevih ostvarenja šezdesetih. Izvukao je studio iz novčanog škripca u koji ga je uvukla „Uspavana lepotica“ iz 1959. godine.

101 Dalmatians, Dizni, Disney "101 dalmatinac" (1961) / Printskrin: YouTube/Antonio Meirelles

I dobitnica Oskara Ema Stoun će zaigrati mlađu verziju legendarne Kruele de Vil, odnosno, snimanje je već završeno, pa je premijera ovog dugoočekivanog igranog filma zakazana za 28. maj 2021. godine. Uz nju će se pojaviti i Mark Strong, Pol Volter Hauser, Ema Tompson i mnogi drugi.

(D.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA