• 2

Zašto je važno da čitamo? Evo kako nas knjige čine boljim ljudima

Kako se odupreti nametnutom pritisku društva koje nas primorava da vodimo apatične živote?

  • 2
Čitanje, knjige, knjiga, devojka, žena, voda, sunce, čita

Foto: Pixabay

Kako nam društvo sve više teži individualizmu, tako je sve teže razumeti one koji su razlikuju od nas. A ljudi bi trebalo da se rađaju sa empatijom. Neurolozi su otkrili neurone ogledala (grupa moždanih ćelija koje mogu da "odražavaju" akcije i emocije drugih ljudi) zahvaljujući kojima možemo da saosećamo sa drugima i da se sa njima povežemo. Ako pretpostavimo da jesmo rođeni sa empatijom, onda apatija mora biti naučen oblik ponašanja i defektno stanje, piše Read It Forward.

Zato je važno da obnovimo tu ljudsku sposobnost razumevanja tuđeg iskustva i razumevanja tuđe životne priče. Empatijom se ne prave pretpostavke, niti se osuđuje. Empatija podstiče potvrdu i saosećajnu komunikaciju. Empatija nas menja, povećava nam kapacitet za ljubav, za oproštaj, za povezivanje i za prihvatanje.

Čitanje, knjige, knjiga, kafa, šolja, naočare, cveće

Foto: Pixabay

Jedan od načina da se stekne empatija jesu – knjige.

Moramo dati sebi vremena da čitanjem knjiga steknemo širu sliku. Kada usporimo, kako bismo se udubili u knjigu, dajemo sebi priliku da se povežemo sa pričama koje će pospešiti našu sposobnost razumevanja i našu sklonost ka empatiji, prenosi Laguna.

Ono najlepše u saosećajnosti jeste to što više vežbamo te "mišiće za empatiju", to nam emocionalna inteligencija postaje izraženija. Kako se ta inteligencija poboljšava, tako se mi menjamo iznutra i pruža nam se mogućnost da promenimo svet oko nas.

Koje korake možemo da preduzmemo kako bismo poboljšali lični nivo empatije?

Čitanje, knjige, knjiga, momak, dečko, muškarac, čita

Foto: Pixabay

Čitajte knjige i priče najrazličitijih autora, sa najrazličitijim životnim iskustvima i okolnostima u odnosu na vaš život.

Zapišite situacije u kojima biste želeli da drugi saosećaju sa vama. Počnite da pravite razliku između saučešća koje izaziva sažaljenje, i saosećajnosti iz koje proističu tuga i žaljenje. Empatija vodi sistemskoj promeni i pravdi. Saučešće je egocentrično i ne dozvoljava vam da se iskreno povežete sa iskustvima osobe koja pati.

Budite otvoreni da nešto naučite od drugih. Povežite se sa ljudima koji ne pripadaju uskom krugu vaših prijatelja. Emaptijom ćete poboljšati veštinu socijalizacije, ali i odnose sa ljudima.

Knjige, knjiga, police za knjige, polica za knjige, kolekcija knjiga

Foto: Pixabay

Saslušajte druge. Empatija podstiče saradnju, koja opet pospešuje produktivnost u okviru radnog mesta i u porodičnom okruženju.

Prisetite se trenutaka u kojima su vam drugi pokazali saosećanje. Promišljajte, zapisujte ili delite sa ostalima o svojim iskustvima.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mama

    Prvo procitati bibliju, knjigu nad knjigama.

  • Siki

    Uvek otvorenog uma i neznanac slatko se izali, lepim recima osmeh vratim. Jer patnju odlicno poznajem... a svakom zelim pomoci....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima