• 0
 ≫ 

Podsticanje mašte i kulturološke pismenosti: 5 razloga zašto su bajke dobre za decu

 ≫ 

"Ako želite da vam deca budu inteligentna, čitajte im bajke. Ako želite da budu još inteligentnija, čitajte im još više bajki" (Albert Ajnštajn)

  • 0
bajke, bajka, Schneewittchen; Darstellung von Alexander Zick

Snežana i sedam patuljaka / Foto: Wikipedia/Märchen, Grot'scher Verlag

Nema deteta koje nije fascinirano bajkama - pričama i predanjima o prinčevima i princezama, aždajama i nemanima, vilama, vilenjacima, sirenama, patuljcima, neobičnim antropomorfnim životinjama, magiji i činima...

Kao odraslima, mogu nam se činiti luckastim, ali, zapravo, postoji jaka pouka koju prenose, ujedno nam razvijajući određene sposobnosti.

Portal Scottish Book Trust predstavlja pet razloga zašto su bajke zapravo idealne za decu:

 

Podstiču detetovu maštu i kulturološku pismenost

Dečja mašta je moćna i jedinstvena stvar. Ne samo da če podstaći dete na to da ono samo izmišlja priče i igre, već je i ključni faktor njihove kreativne misli i može da definiše tip obrazovanja, karijere i života koji će dete kasnije imati. Uz maštu ide i kulturološka pismenost: bajke često uključuju različite kulture i načine na koji se neke stvari rade. One uče decu o kulturološkim razlikama u svetu i podstiču ih da nauče nove stvari, prenosi Laguna.

 

Uče nas da razlikujemo dobro od lošeg

Moralne poruke su bez izuzetka utisnute u priče o čarobnim konjićima i staklenim papučicama. Srž bajke nosi snažnu moralnu lekciju o borbi dobra i zla, o ljubavi i gubitku, i deca pamte ove lekcije. Bajke uče decu da dobro uvek trijumfuje pa iako to nije istina u stvarnom životu, ta lekcija je jednostavna i važna. Biti heroj, a ne zlikovac. Naučiti da se nadate boljem.

 

Razvijaju sposobnost kritičkog razmišljanja

Bajke uče decu kritičkom razmišljanju. Ona vide posledice odluka junaka i uče šta će im se desiti zavisno od odluka koje donesu. Nisu svi likovi dobri uzori, čak i dobrice mogu da budu dame u nevolji ili nemarni prinčevi. Bajke nas uče da kada se loše stvari dese, moramo da donesemo odluku. Ako donesemo pravu, možda će sve biti u redu.

bajke, bajka, Little Red Riding Hood

Crvenkapa / Foto: Wikipedia/Jessie Willcox Smith/

 

Mogu da pomognu deci da se sama izbore sa emocijama

Ne samo da bajke pripremaju našu decu za društvo i donošenje moralnih odluka, one ih uče kako da se izbore sa unutrašnjim konfliktima. Dečji psiholog, Bruno Betelhajm, koji se specijalizovao za važnost bajki u detinjstvu, veruje da bajke mogu da pomognu deci da se izbore sa anksioznošću koju još uvek ne umeju da objasne. U bajkama su deca često glavni junaci i često pobeđuju zlo. Čitaoci mogu da se poistovete sa tim i prepoznaju u sebi heroja iz bajke. Dobar primer za to su Piksarovi filmovi.

 

Konačno, zabavne su!

Bilo da je u pitanju indirektna moralna lekcija, podsticanje mašte ili čitalački užitak, čitanje bajki treba ohrabrivati. Čitajte ih zajedno, pomozite detetu da izmisli svoju i pobrinite se da zna da može da pobedi svaku zlu vešticu!

bajke, bajka, Hansel and gretel rackham

Ivica i Marica / Foto: Wikipedia/Arthur Rackham.

Video: Tata i ćerka kao da su izašli iz crtanog filma

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok