• 1
 ≫ 

Objavljeno drugo izdanje knjige "Dnevnik ratnog hirurga": Priče pacijenata koje je spasao dr Lazić

 ≫ 

Čuveni srpski hirurg Miodrag Lazić (65) preminuo je 14. aprila u Nišu od posledica virusa korona, a sahranjen je 18. aprila na niškom Novom groblju

  • 1
Mural, dr Miodrag Lazić, Pale

Foto: Facebook/Dnevnik ratnog hirurga

Generalni direktor Novinske agencije Republike Srpske - SRNA, Radmilo Šipovac, rekao je danas da je SRNA objavila drugo izdanje knjige "Dnevnik ratnog hirurga", čiji je autor doktor Miodrag Lazić, a odštampano je 5.000 primeraka.

- U odnosu na izdanje iz 1996. godine, knjiga je bogatija za priče pacijenata koje je spasio legendarni doktor Lazić. Jedan od njih je napisao i predgovor u dopunjenom izdanju, a objavljeno je i nekoliko pesama koje su posvećene ovom istinskom heroju srpskog naroda - rekao je Šipovac.

Šipovac je istakao da će tiraž biti poklonjen bibliotekama u Republici Srpskoj i Srbiji, institucijama i preduzećima.

- Imajući u vidu humanitarni rad ovog heroja, Srna, kao izdavač, i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, koje je podržalo ovaj projekat, odlučili su da knjiga bude podeljena u Srpskoj i Srbiji - napomenuo je Šipovac.

On je naveo da su štampanje knjige pomogli Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, grad Istočno Sarajevo, opština Istočno Novo Sarajevo, "Putevi Republike Srpske", Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, "Elektroprivreda Republike Srpske" i akademski slikar Marko Kusmuk.

Čuveni srpski hirurg Miodrag Lazić (65) preminuo je 14. aprila u Nišu od posledica virusa korona, a sahranjen je 18. aprila na niškom Novom groblju.

Devedesetih godina prošlog veka bio je ratni hirurg - dobrovoljac u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj gde je spasio brojne životee.

Lazić je kao hirurg učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, a potom se dobrovoljno javio u ratnu bolnicu "Koran" u Palama. Jedan je od osnivača Ratne bolnice "Žica" u Blažuju kod Sarajeva, na prvoj liniji fronta.

Dr Miodrag Lazić

Dr Miodrag Lazić / Foto: Youtube/RTS Oko - Zvanični kanal, Pixabay

U toj zdravstvenoj ustanovi ostao je 40 meseci i obavio više od 3.500 operacija.

Za sve vreme boravka na ratištima doktor Lazić je vodio ratni dnevnik. Jedan deo dnevnika vodio je u pisanom obliku, a kad ne bi stizao od posla i obaveza, na kraju dana diktirao bi u svoj diktafon najznačajnije utiske koji su obeležili taj dan.

Kao veliki prijatelj tadašnje Srpske novinske agencije - SRNA, koja je bila smještena u Palama, odlučio je da objavi dnevnik u agencijskom "aranžmanu".

Video: Ovako je hirurg heroj dr Laza otvorio UC Niš

(Srna.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA