≫ 

5 glavnih razloga zbog kojih volimo priče strave i užasa

Putovanje u drugi svet, makar on bio i svet užasa, odličan je način da se odmorite od svakodnevih obaveza

  • 0
noz, groblje, grob, grobnica, horor, bizar, spomenik, spomenici nadgrobni Foto-ilustracija: Pixabay

Žanr strave i užasa nije za svakoga, međutim, postoji veliki broj poklonika horora. Mnogi vole tihu jezu koja im prožima telo, opise raskomadanih tela i košmarnih čudovišta koja vrebaju iz mraka i misteriju koja je neophodna svakoj horor priči.

Kada priupitate ljubitelja horora: „Zašto, o zašto to sebi činiš?“, kao odgovor obično dobijete enigmatičan, nehajan osmeh i nekoliko reči: „To ne može da se objasni.“

Sa portala Book Track smatraju da može, i stoga su prikupili 5 glavnih razloga zbog kojih ljudi vole priče strave i užasa...

The Haunting of Hill House Insert iz TV serije "The Haunting of Hill House" (2018) / Printskrin/YouTube/Movie Trailers Source

Navala adrenalina

Čitamo strašne priče da bi nam krv uzavrela a srce lupalo kao ludo. Naša tela se prebacuju u režim „udri ili beži“, naše disanje se ubrzava i kao na iglama čekamo šta će se dalje desiti. U osnovi, osećamo se kao da smo popili trostruku kafu a potom energetsko piće, i taj osećaj je fenomenalan, prenosi Laguna.

Zarad opstanka 

Ako se ikada desi smak sveta izazvan nekim zombi virusom ili invazijom drevnih vampira, moramo znati šta da radimo. U horor pričama ima sjajnih saveta i tehnika, na primer, roman „Drakula“ nam objašnjava da vampira moramo probosti kocem kroz srce, a zatim ga obezglaviti.

Prirodna opijenost

Uzbuđenje izazvano čitanjem strašnih priča čini da se osećamo živim (življim). Hvaljen bio dopamin! Prilikom iskustava u kojima iskusimo strah ili uzbuđenje, naše telo oslobađa dopamin (hormon koji reguliše osećanja, raspoloženje i našu sposobnost da se izborimo sa stresom i teskobom).

Keri film Sisi Spejsik i Pajper Lori u filmu "Keri" (1976) / Printskrin/YouTube/ScreamFactoryTV

Osećaj postignuća

Osećate se prilično dobro kada shvatite da možete da podnesete užas, krv, klanje i napetost. Pobelieli ste od straha, ali ste uspeli da pročitate knjigu do kraja i spremni ste da to iskustvo ponovite.

Bekstvo od svakodnevice

Putovanje u drugi svet, makar on bio i svet užasa, odličan je način da se odmorite od svakodnevih obaveza. Uz to znamo da je bezbedno i možemo se sakriti pod ćebe kad god poželimo.

The Shining Džek Nikolson kao Džek Torens u filmu "Isijavanje" / Printskrin: YouTube/Movieclips

Bonus razlog

Osetiti nešto ekstremno! Priče strave i užasa mogu vas odvesti do emocionalnih vhunaca. Osećanja straha, ljutnje, frustracije, užasa, saosećanja, iznenađenja i mnoga druga, preplave vas na način koji nam svakodnevni život uskraćuje. To može biti sjajno iskustvo.

A ako ste već ljubitelj, u komentarima nam pišite kakva su vaša iskustva. Da li ste saglasni sa ovim spiskom?

Video: Ako ne po Spajdrmenu, Hulku i Ajronmenu, po ovome ćemo zauvek pamtiti Stena Lija

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA