294 godine od "Guliverovih putovanja": Oštra satira društva okarakterisana kao "knjiga za decu"

Jedni će u "Guliverovim putovanjima" pronaći dobru zabavu, drugi bogatu misao i humano osećanje

  • 0
Džonatan Svift, Guliverova putovanja, Engleska književnost, Svetska književnost „Džonatan Svift“, Čarls Džarvis, 1710. Foto: Wikimedia Commons/National Portrait Gallery, npg.org.uk/Dcoetzee

Džonatan Svift, autor Guliverovih putovanja (1726), sigurno nije očekivao da će njegovo delo postati popularno širom sveta, i to kao - knjiga za decu. To je jedna od neretkih šala koje istorija priređuje velikim piscima. Međutim, to ne znači da je Sviftovo delo izgubilo od vrednosti, niti da je autor promašio svoju nameru, već da roman ima više nivoa značenja.

Prva dva dela Guliverovih putovanja, koja su uvek bila najpopularnija, predstavljaju putopisno-avanturističke primese, zatim alegoričnu satiru političkih pojava i ličnosti Engleske 18. veka, a onda i ironični prikaz ljudske sudbine, sagledane u dva kontrasta, smatra dr Dušan Puhalo.

Džonatan Svift, Guliverova putovanja, Engleska književnost, Svetska književnost Guliver i farmer iz Brobdingnaga, zemlje džinova u kojoj je boravio u drugom delu romana „Guliverova putovanja“ od Džonatana Svifta. Slika Ričarda Redgrejva. Foto: Wikimedia Commons/Victoria and Albert Museum/Duesentrieb

Jedni će u Guliverovim putovanjima pronaći dobru zabavu, drugi bogatu misao i humano osećanje. To i jeste odlika svakog kvalitetnog književnog dela.

Gulivera, junaka dela, možemo shvatiti kao predstavnika običnog čoveka, koji se suočava sa nečim mnogo manjim, ali i većim od sebe. Na ovaj način, Svift je želeo da prikaže koliko je čovek velik i malen u raznim svojim manifestacijama.

Treba naglasiti i da Guliver u menjanju sredine ne ostaje nepromenjen, već se vaspitava kroz raznovrsna iskustva i otvara oči za nove stvari koje dotad nije bio kadar da uoči.

Prema rečima dr Puhala, Guliverova putovanja su uzor svesne, promišljene umetnosti, u kojoj su iracionalni elemeneti humora, ironije i jakih osećanja dijalektički usklađeni sa racionalnom namerom izraženom u pripovedačkom planu.

Guliverova putovanja: The King of Brobdingnag and Gulliver,  Gulliver's Travels "Guliverovanja putovanja" / Foto: Wikipedia/James Gillray/Metropolitan Museum of Art

Trajna vrednost ovog književnog dela proizlazi otuda što je akcenat na značajnoj opšteljudskoj temi, koja je do danas ostala privlačna i zanimljiva za sve uzraste.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA