Da, moguće je: 10 čuvenih romana koji su napisani za oko mesec dana

Dostojevski je „Kockara“ pisao uporedo sa svojim remek-delom „Zločin i kazna“...

  • 0
Čarls Dikens "Dikensov san", Čarls okružen svojim likovima, delo Roberta Vilijama Basa / Foto: WIkimedia/Robert William Buss

Svima koji sa nadom započinju roman – neumorno kucajući scene dijaloga i opise likova, pronalazeći ritam, gubeći ga, nalazeći rupu u zapletu – može da deluje previše da se nešto značajno napiše za samo trideset dana. Ali nije nemoguće, piše Bookstr.

Ovih deset pisaca su napisali pojedina od svojih najvažnijih dela za oko mesec dana.

Paklena pomorandža – Entoni Bardžis

Bardžis je priznao da je svoj najpoznatiji roman napisao za oko tri nedelje i to samo zbog novca. Stenli Kjubrik je roman preneo na filmsko platno, što se Bardžisu nije svidelo.

Kockar – Fjodor Dostojevski

Dostojevski je „Kockara“ pisao uporedo sa svojim remek-delom „Zločin i kazna“. U to vreme, bio je u dugovima zbog svoje kockarske zavisnosti i odlučio je da na brzinu napiše ovaj poluautobiografski roman kako bi olakšao svoje finansijske poteškoće, prenosi Laguna.

Na putu – Džek Keruak

Keruak je proveo sedam godina putujući Amerikom i sve vreme je pravio beleške. Možda je ovakva priprema rezultirala u tome da sedne i napiše čitav roman za manje od mesec dana. Zanimljivo je to što je Keruak otkucao čitav rukopis na jednom dugačkom, izlepljenom komadu papira, koji je navodno bio dugačak 37 metara.

Dok ležah na samrti – Vilijam Fokner

Fokner je napisao ovo, po formi inventivno remek-delo za manje od šest nedelja dok je radio noćnu smenu u elektrani. Još više zadivljuje njegova tvrdnja da nije promenio nijednu jedinu reč.

Kazino Rojal – Ijan Fleming

Fleming je prvi roman o Džejmsu Bondu napisao za oko dva meseca. Ovo nije bilo neuobičajeno, ali mu je postalo šablon. Skratio je pisanje za dve nedelje, pa mu je za svaki sledeći roman o Bondu trebalo oko šest nedelja.

Crvena nit – Artur Konan Dojl

Arturu Konanu Dojlu je trebalo samo tri nedelje da napiše prvi roman o legendarnom izmišljenom detektivu Šerloku Holmsu. Ako išta dokazuje šta može da se učini za manje od mesec dana, onda je to ovo.

Artur Konan Dojl, Šerlok Holms, Britanska književnost, Engleska književnost, Svetska književnost Ser Artur Konan Dojl na fotografiji iz 1914. godine / Foto: Wikimedia Commons/Public domain/rrauction.com/Scewing

Poverljivi agent – Grejem Grin

Kao Dostojevski, Grin je radio na romanu „Moć i slava“, budućem remek-delu koje će mu obeležiti karijeru, kada je odlučio da napiše još jedan roman kako bi zaradio nešto novca. „Poverljivi agent“, jedan od Grinovih omiljenih „zabavnih“, napisan je za samo šest nedelja.

Ja, porota – Miki Spilejn

Spilejn je napisao roman o Majku Hemeru za devet dana. Nije loše, s obzirom da se knjiga prodala u sedam miliona primeraka za samo tri godine.

Božićna pesma – Čarls Dikens

Kao i Artur Konan Dojl, i Dikens je u veoma kratkom vremenskom roku napisao knjigu koja će da postane omiljeni klasik, obrađen u bezbrojnim adaptacijama. „Božićna pesma“ je napisana za samo šest nedelja i postala je oličenje novogodišnjih praznika.

Dečak u prugastoj pidžami – Džon Bojn

Bojn je bio tako zaokupljen pričom koju je pisao da nije mogao da stane. Nakon dva i po dana, savremeni klasik je ugledao svetlost dana. Možda se podrazumeva da je ishranu, san i ostale potrebe zamenario da bi završio ovaj roman.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA