CIA pre pola veka imala detaljne izveštaje iz Čačka: Ova dokumenta su slali sa oznakom "poverljivo"

Šta su obaveštajci vodeće sile sveta mogli da traže i njima važno nađu u palanci koja je u to doba (1948) imala samo 13.000 duša, i tek se uspravljala posle strašnih ratnih godina?

  • 3
Špijuni, CIA, Gvozden Otašević, Čačak

Foto: Rina.rs

Pedesetih godina Američka obaveštajna služba sačinila je špijunske izveštaje iz Čačka. Sada se sa ovih dokumenata postepeno skidaju oznake tajnosti. Od početka ovog veka, CIA je javnosti na uvid stavila 13 takvih, "čačanskih" dokumenata koji su decenijama, u arhivi u Virdžiniji, boravili pod oznakom "tajna" ili "poverljivo".

Šta su obaveštajci vodeće sile sveta mogli da traže i njima važno nađu u palanci koja je u to doba (1948) imala samo 13.000 duša, i tek se uspravljala posle strašnih ratnih godina?

Špijuni, CIA, Gvozden Otašević, Čačak

Gvozden Otašević / Foto: Rina.rs

Zanimalo ih je, pre svega, šta se radi u vojsci, armijskim i novim industrijskim preduzećima. Privredna i vojna špijunaža bile su osnovni zadaci, pa je samo jedan od 13 rečenih dokumenata, i to iz 1951. godine, sadržavao podatke o antikomunističkom pokretu otpora u zapadnoj Srbiji.

- Iz današnjeg ugla lako je uočiti da su ti špijunski izveštaji bili jezgroviti, sa podacima skoro stopostotno tačnim. A tamo gde je špijun bio u nedoumici, naznačio bi da je podatak neproveren, preuzet iz štampe ili je reč o indicijama - rekao je za RINU novinar Gvozden Otašević, koji je napisao knjigu "Šta je CIA tražila u Čačku", i dodao:

- Ako nešto nije video, naveo bi da je vest dobio od "informatora", dakle od našeg čoveka doušnika, vrbovanog ili plaćenog.

Iz Čačka u Ameriku tada su stizale informacije o borbenom poretku u JNA, špijuni su javljali i da pripadnici KNOJ-a nikad nisu utvrdili ko je iz kancelarije u Trsteniku ukrao planove za konstrukciju avionskih motora i da prazne vagone na železničkom koloseku u čačanskoj Fabrici hartije vuku četiri vola.

Špijuni, CIA, Gvozden Otašević, Čačak

Korica knjige / Foto: Rina.rs

(Rina.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • joco

    10. avgust 2020 | 15:30

    Bravo CIA Cacak nikad nije bio komunisticki niti ce ikad biti.To je slobodarski grad koji je ponosan na srpsku istoriju.🇷🇸🇱🇷🇷🇸🇱🇷🇷🇸🙏🙏🙏🙏🙏

  • Viki

    10. avgust 2020 | 20:56

    Spijun je na kraju beneficiranog radnog staza dobio zasluzenu vojnu penziju i honorare od CIA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA