≫ 

Ovo je najstarija štampana američka slikovnica, a govori o milionima, bilionima i trilionima mačaka

"Obrazac priče koji je tako i lukavo osmišljen i sa toliko topline i moralne jednostavnosti, ispričan je u prozi koja je vešto napisana, poput pesmice..."

  • 0
Vanda Gag, Milioni mačaka Vanda Gag / Foto: Wikimedia

Za one koji nisu upoznati sa dotičnom, Vanda Gag je bila litograf na savremenoj umetničkoj sceni dvadesetih godina prošlog veka u Grinič Vilidžu, slobodoumni pobornik za seksualnu slobodu, dizajnerka odeće koju je sama nosila i prevodilac bajki, piše Lit Hub.

Kada joj je bilo svega 15 godina, otac, koji je takođe bio umetnik, umro je od tuberkuloze uz poslednje reči upućene kćerki: Ono što tata nije mogao da uradi, Vanda će morati da završi.

Gag je nastavila rad svog oca, postavši istaknuta umetnica i ilustratorka. Zatim je, 1928. godine, objavila svoju prvu knjigu – „Milioni mačaka“ (Millions of Cats) – razrađenu verziju priče kojom je zabavljala decu svojih prijatelja. Gag ju je i napisala i ilustrovala, a knjiga sadrži i tekst ispisan rukom njenog brata, ali i novinu koju pre niste mogli da vidite u slikovnicama: ilustrovanu duplericu.

Sledi priča: Veoma star muškarac i veoma stara žena su živeli u kući okruženoj cvećem. Jedino što im je u životu nedostajalo bila je „slatka mala pufnasta mačka“ (ta mačka je nastala po uzoru na Vandinu mačku – Nupi), pa čovek kreće u potragu za jednom takvom. Ali umesto jedne, on nailazi na „stotine mačaka, hiljade mačaka, milione i bilione i trilione mačaka“. Naravno, on ih sve mora dovesti sa sobom kući. Što uzrokuje malo problema! Na kraju, one pojedu jedna drugu (da, da) ostavljajući najumiljatiju mačku – onu kojoj je potrebno malo ljubavi i mleka da bi postala lepa, prenosi Laguna.

Vandina urednica, Ernestin Evans, napisala je u časopisu Nation:

- Milioni mačaka je važno delo, kao što i bibliotekari tvrde. Ne samo da je navela jednu od najtalentovanijih i originalnijih američkih litografkinja da napravi knjigu, umetnicu čiji rad prati kako domaća tako i strana publika, već je dovela do savršeno uravnoteženog spoja slike i teksta. I obrazac priče koji je tako i lukavo osmišljen i sa toliko topline i moralne jednostavnosti, ispričan je u prozi koja je vešto napisana, poput pesmice.

Vanda Gag, Milioni mačaka "Milioni mačaka" je najstarija slikovnica (1928) koja je i dalje u štampi / Foto: Wikimedia/Wanda Gag

Knjiga je odmah postala hit i još uvek je najstarija štampana američka slikovnica. Zapravo, mogli bi je nazvati i nastarijom američkom slikovnicom, budući da je u to vreme većina ilustrovanih knjiga koje su se mogle naći u Americi dolazila iz Britanije.

Slikovnica „Milioni mačaka“ je 1929. godine nagrađena priznanjem Newbery, čime je postala jedna od nekolicine slikovnica kojima je odata takva čast (Caldecott medalja još uvek nije bila ustanovljena) i i dalje je svrstavaju među najbolje američke knjige za decu – makar oni koji je se sete. Za ostatak sveta je pravi trenutak da je otkriju...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA