≫ 

Piscu "Igre prestola" zabranili da podigne srednjovekovni zamak: Komšije rekle "ne"

Više od 40 suseda potpisalo je peticiju

  • 0
Džordž R.R. Martin Džordž R.R. Martin / Foto: Profimedia

Autor serijala epske fantastike "Pesme leda i vatre", na osnovu koje je nastala hit serija "Igra prestola", Džordž R.R. Martin, trenutno ima mnogo problema. Prvo je (ponovo) probio svoj rok da završi knjigu "Vetrovi zime", onda je (krajnje nepravedno) optužen za rasizam i transfobiju, a sada će morati da odustane i od sna da u dvorištu podigne srednjovekovni zamak.

Naime, oko 40 stanovnika grada Santa Fe u Novom Meksiku gde Martin živi, tražili su od nadležne Istorijske komisije da mu zabrani na izgradi zamak u srednjovekovnom stilu. Piščev zahtev da premaši dozvoljenu visinu kuća u ovom kraju je odbijen. Njegov zamak trebalo je da ima i kulu sa liftom, i terasu na krovu. 

- To je srednjovekovni zamak, nikako nismo mogli da pristanemo na taj stil. On se uopšte ne uklapa u izgled celog ovog kraja, koji ima istorijsku važnost - rekao je član Komisije Frenk Kac.

Sa druge strane, susede je još nešto brinulo.

- S obzirom na to koliko je Martin popularan, njegov dvorac bi sigurno postao turistička atrakcija. Turisti iz celog sveta bi dolazili u Santa Fe da traže Martinov zamak, a to bi potpuno promenilo naš miran stil života - kazao je Mark Grejam, jedan od 40-ak piščevih komšija koji su tražili da se izgradnja zamka zabrani.

Martin je, navodno, planirao da ovaj zamak pretvori u svojevrsnu biblioteku u kojoj bi držao impozantnu kolekciju knjiga, ali i memorabilija i drugih kolekcionarskih predmeta. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA