• 0

"Želja koja je besna i neobuzdana, to je već upola postignut cilj": Večne reči Jovana Dučića

Jednom rečenicom umeo je da kaže sve

  • 0
Jovan Dučić

Jovan Dučić / Foto: Wikimedia

Jovan Dučić, kao negovatelj filozofsko-etičke proze, duboko je promišljao motive čovekovog ponašanja, apsurdnost i paradoksalnost njegovih postupaka, borbe između onog što jesmo i onog što želimo biti.

Napisavši zbirku filozofske proze „Blago cara Radovana“ sa nastavkom „Jutra sa Leutara“ poklanja nam pravo blago misli, reči, pitanja i odgovora, piše portal Kultiviši se.

Knjige, polica

Šta trenutno čitate? / Foto: Unsplash/ Nick Fewings

Naše proste istine grandioznom arhitekturom Dučić je iscrtao rečima finim, jednostavnim, a dubokim. Dirajući u srž našeg srca i psihologije, Dučić je opravdano jedan od najomiljenijih pisaca naše književne scene.

Ovo su neki od njegovih najlepših citata.

- Sreće i nesreće, to su beli i crni konji koji trče u istom pravcu, blisko i naporedo, tako da čas promaknu beli pored crnih, a čas crni pored belih.

- Mi nekog ljubimo ne zato što tu ljubav zaslužuje potpunije i isključivije nego iko drugi, nego što smo mi na tu ličnost prosuli jedno svoje sunce koje ga je ozarilo i izdvojilo od sveg drugog naokolo na zemlji.

- Salonska dama broji čoveku klase, godine službe, pare i zube; intelektualka mu broji misli i dela.

- Iza gorkih reči ostaju gorka usta. Ko se dotakne prljavog predmeta, on uprlja svoje telo, a ko se dotakne prljavog čoveka on uprlja svoju dušu.

- Lepota žene nije u lepoti i preciznosti crta, nego u ljupkosti duha i otmenosti duše.

- Danas je najteža bolest našeg vremena bolest personalnosti. To se vidi u savremenom društvu gde je svako nalik na svakog.

- Želja koja je besna i neobuzdana, to je već želja koja je upola postignut cilj.

- Naivnost to je mladost srca. To je san u kome je sve lepše nego u istini. To je napraviti unutrašnji kriterijum većim od spoljnih dokaza.

- Pesničko delo, ukoliko je dublje, utoliko je prostije.

- Jer što ipak najviše volimo u svakom piscu, novom ili prastarom, to su naše sopstvene misli i osećanja.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima