• 13

Znate li kako je nastala TNT, grupa tajnih agenata Alana Forda?

Grupa je oformljena radi delovanja u tajnosti, sprečavanja kriminala, mita, korupcije, droge - ukratko - "za dobrobit čovečanstva", a deluje iz jedne male "cjvećarnice" koju su članovi TNT-a prisvojili nakon smrti vlasnika, naravno, bez pitanja...

  • 13
Alan Ford, TNT

Foto: Strip Blog

Mnogima je dobro poznata grupa TNT, njeni članovi, delatnost, "tajno skrovište", vođu i strip u kojem se ona pojavila i dela. Kada su maja 1969. godine scenariste Lučano Seki Bunker i crtač Roberto Raviola Magnus napravili strip Alan Ford, a godinu dana kasnije Nenad Brixy isti strip doveo do štampe u Jugoslaviji, publika u Italiji i bivšoj Jugi je dobro upoznala članove grupe tajnih agenata TNT, piše Strip Blog.

Već prva epizoda donosi nam dovoljno informacija o grupi TNT, njenom delanju, ali nas veoma dobro i upoznaje sa članovima grupe, gojaznim šefom, jednim srebroljubivim mangašem, koji baš zato što nema vrhovnu moć glumi velikog gazdu koji svima otima novce, ne isplaćuje radnike i tlači potčinjene (zato što je on u svojoj prošlosti bio potlačen). Zatim tu imamo Sir Olivera, engleskog plemića i vrhunskog mufljuza, prevaranta i šarlatana. Odmah izda njega ide Jeremija, najindiferentniji član grupe zato što je stalno bolestan, sebe sažaljeva i uvek mu nešto "vuče na kosti". Pored svih svojih muka, tu je i Bob Rok, možda i najbolji agent u celoj skupini TNT, samo što je on nesrećnik, na kojeg uvek deluje Marfijev zakon. Alan Ford, najmlađi član grupe TNT po stažu, uvek u akciji, prvi u borbenim redovima.

Alan Ford, TNT

Foto: Strip Blog

Ova grupa je oformljena radi delovanja u tajnosti, sprečavanja kriminala, mita, korupcije, droge - ukratko - "za dobrobit čovečanstva", a deluje iz jedne male "cjvećarnice" koju su članovi TNT-a prisvojili nakon smrti vlasnika, naravno, bez pitanja.

Broj Jedan, arogantni starkelja, vezan za kolica, koji tvrdi da je upoznao Kastera, Robespijera, Homera, koji ima uspomene iz antičke Grčke i malu crnu knjižicu u kojoj su zapisane pikanterije i to one najsitnije o mnogim ličnostima, na osnovu kojih se mogu lepo ucenjivati, a njujorška policija od njega često traži pomoć, okupio je ovu grupu tako što je uslovio ministra policije i finansija za pomoć, pre svega oko finansija, i to na osnovu baš te crne knjige. Dao joj je dinamitno ime – prema čuvenoj eksplozivnoj napravi TNT – trinitrotoluen.

Prvi član grupe, šef Gervasius je radio u jednom uredu za žalbe u izvesnom selu, imao je prgavu ženu koja ga je zlostavljala, a da bi pobegao od svega toga, jer i nije baš bio vruć radnik, otišao je dobrovoljno, nakon što ga je pojurila žena, u vojsku kako bi pomogao u toku Drugog svetskog rata. Naravno, s obzirom na to da je bio krasnopisac, ipak nije uspeo da pomogne svojoj braći u brobi u Francuskoj, jer mu je trebalo mnogo vremena da napiše jednu običnu poruku.

Svojim "junačkim delima" ovaj lik je zaslužio da postane prvi član grupe TNT i prvi zadatak mu je bio da pronađe ostale članove.

To je bio Jeremija Lešina, doseljenik sa juga Italije koji je prodavao u Njujorku limun po kiši, suncu i ostalim vremenskim nepogodama. Njegova borba i istrajnost u preživljavanju su zavidne veštine koje ga kvalifikuju za grupu TNT.

Ova dvojica su na nalog Broja Jedan otišli u jednu otmenu kuću da potraže Sir Olivera, koji je pod lažnim imenom tamo radio i, zapravo, krao.

Alan Ford, TNT

Foto: Strip Blog

Grunf i Bob Rok su se prijavili na oglas kako bi upali u grupu TNT. Grunf je odmah zavredio pažnju svojim učešćem u Prvom svetskom ratu kao asistent Crvenom baronu (čuvenom bombarderu) i svojim samopregornim zalaganjem za uništenje Trećeg rajha, dok je bio u vojsci ove zločinačke zemlje u toku Drugog svetskog rata.

Bob Rok je bio siromašno dete, od oca mafijaša, koji je sa svojom braćom morao da bude u "oporavilištu za decu". Nije lako primljen u grupu, ali se članovi te grupe nikada nisu pokajali što su ga primili.

Alan Ford ima podjednako tužnu priču kao i prethodni član grupe TNT. On je kao beba ostavljen u sirotištu, a onda se u životu mučio teškim radom, trpeći velika poniženja. Čak je radio i kod svojih tvoraca Bunkera i Magnusa. Zatim su telefoni pobrljavili i tako se on našao među članovima grupe TNT.

Tako je nekako nastala Grupa TNT...

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vasilije

    Ne znam da li je redakciji poznat podatak, da su cuveni likovi nastali tako sto su tvorci legendarnog stripa crtali karikature svojih radnih kolega iz redakcije, a sopstveni lik Roberto Raviola je pretvorio u legendarnog Bob Rocka.Divne uspomene na taj roman.

  • Zgb

    Ovdje lezi ,ne bjezi ,jer nije svjezi

  • Vitez Koja

    "Bolje hrabro ustuknuti, nego kukavički pobjediti" Čudi me da niko nije pokušao da snimi film ili animirani film ili seriju, mislim da bi bilo super.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima