≫ 

Nobelova nagrada za književnost 2020. otišla u ruke Luiz Glik

Švedska akademija je donela odluku

  • 1
Nobelova nagrada za knjizevnost 2020, Louise Gluck Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Guliver/Robin Marchant/Getty Images

Nobelova nagrada za književnost otišla je ove godine u ruke Luiz Glik (77).

U pitanju je američka pesnikinja, rođena u Njujorku. Dobitnica je brojnih nagrada, uključujući i Pulicera.

Njoj je nagrada dodeljena za "njen nepogrešiv pesnički glas koji strogom lepotom čini individualno postojanje univerzalnim", navodi se u saopštenju.

Potomak je mađarskih Jevreja koji su emigrirali u Ameriku. Pohađala je koledže Sara Lorens i Kolumbiju. Njena poezija pripada objektivističkoj poetici, nastaloj tokom tridesetih godina 20. veka. Prateći ovu poetiku ona tretira pesme kao predmete, naglašavajući ozbiljnost, inteligenciju i pesnikovu sposobnost da pronicljivo posmatra svet tako što upotrebljava obične svakodnevne reči.

U eseju Dokazi i teorije navodi kako zastupa poeziju koja se približava tišini i graniči sa iščeznućem. Godine 1993. dobila je Pulicerovu nagradu za knjigu Divlji iris. Bila je pesnik laureat Biblioteke američkog kongresa 2003-2004. godine. Trenutno je pisac-rezident na Univerzitetu Jejl i predavač na Programu za kreativno pisanje Bostonskog univerziteta. Živi u Kembridžu, u državi Masačusets.

Podsetimo, Nobelovu nagradu za književnost dodeljuje Švedska akademija, smeštena u Stokholmu.

Dosad je, pored ove, dodeljeno 112 priznanja za izuzeta doprinos u literarnom svetu. Nobelova nagrada za književnost dodeljuje se od 1901. godine, a četiri puta podelile su je dve osobe. Do sada je samo 15 žena dobilo ovo priznanje. Luiz Glik je 16. po redu. Najmlađi dobitnik bio je Radjard Kipling (najpoznatiji po svom romanu "Knjiga o džungli" i pesmi "Ako možeš") - imao je 41. kada je postao laureat, dok je najstarija bila Doris Lesing, koja je za svoj opus Nobela dobila u 88. godini.

Podsetimo, prošlogodišnji laureat bio je Peter Handke, kome je Nobel dat za "za uticajan rad koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i specifičnost ljudskog iskustva".

Video: Branio je Srbe pred celim svetom, a sad je osvojio Nobelovu nagradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA