≫ 

Betmen za početnike: 5 stripova o Mračnom vitezu koje morate da pročitate

Heroj Gotama iza sebe ima čak 8 decenija stripovskog postojanja...

  • 1
Betmen Duga Noć veštica Negativci u stripu "Duga Noć veštica" / Foto: DC Comics

Betmen je već decenijama sveprisutan u raznim medijima, a zbog svog dominantnog prisustva mnogi obožavaoci žele da se sa ovim jedinstvenim likom bolje upoznaju i kroz stripove. Međutim, Betmen iza sebe ima 8 decenija stripovskog postojanja, pa je izuzetno teško pronaći odakle krenuti sa upoznavanjem Mračnog viteza.

Postoji na hiljade priča o Betmenu koje je moguće izabrati. Sa portala Strip Blog su se potrudili da sačine jednu malu listu za sve početnike i novajlije kada su Betmen stripovi u pitanju, stavljajući akcenat na naslove koji su prevedeni na jezike ovih prostora i koji su dostupni domaćoj publici.

Betmen: Godina prva

Betmen: Godina prva je u mnogim aspektima konačna priča o poreklu, i to ne samo Betmena. Radnja se odvija tokom prve godine Betmenove borbe protiv kriminala i začetka odnosa sa inspektorom Gordonom. Brus Vejn je važan lik koji je najbolje definisan nesrećnom sudbinom i svojom nesalomivom odlučnošću, ali istinski protagonista je, zapravo, Džim Gordon. Gordon vidi Gotam drugim očima, suočava se sa njegovom korupcijom i na kraju shvata koliko je ovom gradu potreban Betmen. Godina prva je delikatna priča i na njenom kraju se definiše uticaj koji Betmen ima na svet oko sebe.

Betmen: Džoker, strip Džoker / Foto: DC Comics

Betmen: Čovek koji se smeje

Tamo gde je stala Godina prva, može se reći da nastavlja strip Čovek koji se smeje. U pitanju je nova adaptacija prvog pojavljivanja Džokera koji uspostavlja njegovu ranu dinamiku sa Betmenom i zaranja duboko u psihu Brusa Vejna. Čovek koji se smeje je kraća priča, usredsređena direktno na Betmenov prvi veliki sukob sa Džokerom; i priča koja se oblikovala oko stripa Godina Prva i na sličan način ovaj put definisala uticaj koji Džoker ima na Gotam i samog Betmena.

Betmen: Gotika

Gotika je jedna jeziva priča koja je bez ustručavanja kroz faustovsko sočivo uronila u okultizam i natprirodno. Ovaj strip je idealan za početnike Betmen stripova jer prikazuje Gotam u najtamnijem svetlu, ističući nivo izopačenosti koji je izuzetno hrabar, čak i kad je pisanje Betmena u pitanju. Gotika je takođe podsednik da je Betmen samo čovek i da može biti izuzetno ranjiv.

Betmen: Duga Noć veštica

Ova priča označava kraj Gotama za koji se Betmen zakleo da će štititi. Priča se bazira na odnosu Betmen-Gordon-Harvi Dent u momentu kada mafijaške porodice gube uticaj, a Gotam polako prelazi u ruke izopačenih supernegativaca. Takođe, čitaoci će ispratiti i to kako je Harvi Dent posrnuo i postao Dvoliki. Pored toga što ova priča donosi kraj jedne ere za Gotam, ona donosi i kraj ere za Betmena koji će ovde poslednji put raditi sam, pre nego što usvoji mladog Dika Grejsona.

Betmen: Duga Noć veštica, Batman The Long Halloween Foto: Wikipedia/Tim Sale/DC Comics

Betmen: Mračna pobeda

Mračna pobeda je direktan nastavak Duge Noći veštica. Brus Vejn je doveden do toga da sam sebi mora da prizna da mu je potreban partner. Ova priča označava početak Betmena i Robina. Njih dvojica zajedno rade na novom slučaju, dok ih na njegovom rešavanju uporno ometaju Betmenovi negativci. Ovo je ultimativna priča o poreklu Dika Grejsona kao Robina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Džoni

    4. novembar 2020 | 17:14

    Veliki sam fan stripova o Betmenu I ne bih se baš složio sa ovom listom...Za toliko dugo koliko ovaj lik postoji,svakako ima boljih priča,ali ajde...Odavde bih svakako izbacio Gotiku I ubacio Killing Joke od Alan Mura I Brajana Bolanda,kao definitivnu priču o najvećem Betmenovom neprijatelju - Džokeru, a I takođe bih ubacio I Dark Knight returns od Frenka Milera,koja je kada je izdata bila samo alegorija I fantazija,a danas je Milerova vizija I ono što je tada odradio,maltene realnost...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA