≫ 

Majka mu je umrla od alkohola kada je imao 16: Njegova priča postala je klasik

Škotski pisac Daglas Stjuart dobitnik Bukerove nagrade

  • 0
Daglas Stjuart Daglas Stjuart / Printskrin: Youtube/Pan Macmillan

Škotski pisac Daglas Stjuart novi je dobitnik Bukerove nagrade za beletristiku za svoj prvi roman "Šugi Bejn", a žiri je naveo da bi njegova priča o ljubavi i alkoholizmu smeštena u Glazgovu 1980-ih trebalo da postane klasik.

Stjuart (44), koji je osvojio 50.000 funti i tek je drugi Škot koji je osvojio prestižnu književnu nagradu, rekao je da je u šoku, prenosi Rojters.

Knjiga, koja je zasnovana na njegovom detinjstvu, govori o dečaku koji je odrastao tokom teških godina u Glazgovu s majkom koja se bori protiv zavisnosti. Stjuartova majka umrla je od alkoholizma kad je on imao 16 godina.

- Mislim da mi je bilo jasno da je moja majka na svakoj stranici ove knjige i da bez nje ne bih bio ovde i moj rad ne bi bio ovde - rekao je na dodeli nagrada koja se većim delom održavala na daljinu zbog pandemije kovid-19.

- I tako 30 godina nosim užasno puno vrsta gubitka i ljubavi i bola, i želeo sam zapravo samo da ispričam priču o tome kako  odrastati ''kvir'' u Glazgovu, odrastati s roditeljem kojeg voliš, ali nisi mogao da ga spasiš. 

Margaret Bazbi, predsednica žirija, rekla je da je roman napisan graciozno i snažno.

Nagrada Buker dodeljuje se svake godine za najbolji roman napisan na engleskom jeziku i objavljen u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Video: Trejsi Ševalije za Telegraf.rs: Svaki put kad objavim knjigu, osećam se kao majka kojoj odlazi dete

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA