• 1

Skandal na književnom konkursu u Žitištu: Piscu oduzeta diploma zbog plagijata

On je prepisao priču objavljenu 1992. godine

  • 1
Čitanje, knjiga, knjige

Ispostavilo se da je priča plagijat, kao i da je ranije objavljena / Foto: Pixabay

Biblioteka „Branko Radičević“ i istoimeni Klub knjige iz Žitišta doneli su odluku da se A. D. iz Vrbasa oduzme priznanje „Belo pero“, koje mu je dodeljeno za najbolju kratku priču na 20. književnom konkursu „Banatsko pero“.

Priznanje je A. D. dodeljeno za priču „Požuteli kredit“. U međuvremenu je utvrđeno da je u pitanju plagijat, piše portal Zrenjaniski.com.

Knjiga, knjige, knjižara, biblioteka, čitanje

Foto: Pixabay

U obrazloženju ovakve odluke, koje su potpisali v.d. direktora biblioteke Robertina Šijan i predsednik Kluba knjige Predrag Radaković, navodi se da je Ljubomir Ilić iz Male Krsne dostavio dokaze da je priča objavljena u zborniku „Rađanje tišine“, pod nazivom „Požuteli kredit“, zapravo plagijat.

Naime, priča pod nazivom „Kredit“, čiji je autor Ljubomir Ilić, objavljena je još 1992. godine u novinama za humor i satiru, poeziju i prozu, brigu i razbibrigu „Zbornik lige duhovitih“.

Biblioteka i Klub knjige „Branko Radičević“ su odluku o oduzimanju priznanja javno objavili, zajedno sa priloženim dokumentima koji dokazuju da je autor iz Vrbasa na konkurs priložio plagijat.

Na književnom konkursu „Banatsko pero 2020“, za neobjavljene priče, pesme i aforizme, pravo učešća imali su svi autori koji pišu na srpskom jeziku. Tema je bila slobodna. Jedan autor je mogao da konkuriše u sva tri žanra, pod istom šifrom.

Žiri, koji imenuje organizacioni odbor, odabrao je radove koji će biti objavljeni u zborniku. Autori najboljih radova dobijaju diplome “Belo pero”.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima