≫ 

"Hitler ih nije izabrao tek tako" Porodica čuvenog pisca za decu se izvinila za njegov antisemitizam

Važio je za najboljeg svetskog pripovedača, čije su knjige "Matilda", "Čarli i fabrika čokolade" i "Veštice" od 1960-ih predstavljale neizostavni deo odrastanja dece širom planete

  • 3
Dahl Roald Roald Dal / Foto: Stephen Hyde / Shutterstock Editorial / Profimedia

Porodica Roalda Dala, pokojnog britanskog pisca za decu, izvinila se za njegove navode koji odišu antisemitizmom, a koji je pronađen "duboko zakopan" na književnikovom zvaničnom sajtu, piše "Gardijan".

Dal, koji je preminuo pre 30 godina, važio je za "najboljeg svetskog pripovedača", čije su knjige "Matilda", "Čarli i fabrika čokolade" i "Veštice" od 1960-ih predstavljale neizostavni deo odrastanja dece širom planete.

Međutim, Dal je bio i antisemita, a to se može zaključiti iz intervjua koji je dao za New Statesman 1983. godine:

- Postoji osobina u jevrejskom karakteru koja provocira animozitet, a to je možda njhov nedostatak velikodušnosti prema svima koji nisu Jevreji. Postoji razlog zašto se termin "anti" provlači svuda.

- Čak ih i lošak poput Hitlera nije izabrao tek tako – dodao je.

Dalova porodica se u zvaničnom saopštenju izvinila zbog ovih navoda:

- Porodica Dal i kompanija Roald Dahl Story duboko se izvinjavaju za dugotrajnu i razumljivu povredu koju su nanele pojedine izjave Roalda Dala. Te predrasude su nam nerazumljive i izrazito su u suprotnosti sa čovekom kog smo poznavali i vrednostima u središtu priča Roalda Dahla, koje su generacijama pozitivno uticale na mlade ljude.

Dahl Roald Knjige Roalda Dala / Foto: Shutterstock

- Nadamo se da će nam Roald Dal pomoći da se podsetimo dugotrajnog uticaja koji reči imaju – dodali su.

Da podsetimo, njegovi romani "Matilda", "Čarli i fabrika čokolade", "Veštice", "Fantastični gospodin Lisac", "BFG" i drugi, do danas su toliko popularni da su više puta ekranizovani. Poslednji rimejk je urađen sa "Vešticama", sa En Hatavej u glavnoj ulozi, koji je u oktobru premijerno prikazan na HBO Max striming platformi.

Nije novost da je Dal bio antisemita. Neposredno pred njegovu smrt 1990. primio je pismo od dvoje dece iz San Franciska:

- Dragi gospodine Dale, volimo Vaše knjige, ali imamo problem... Mi smo Jevreji! Volimo Vaše knjige, ali Vi ne volite nas zato što smo Jevreji. To nas vređa! Molimo Vas, možete li da promenite mišljenje o onome što ste rekli za Jevreje? S ljubavlju, Aliza i Tamar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    7. decembar 2020 | 17:52

    Zašto se nije izvinuo? Pa za izgovorenu istinu nije potrebno izvinjenje. Dokaz je i sadašnja politika Izraela. Oni su remetilički faktor na Bliskom istoku. Samo četiri države Sveta ih podržavaju SAD, Srbija, Kosovo i neka papuanska država inače guzna muva SAD—a.

  • M48

    7. decembar 2020 | 18:14

    Ne znam zašto je antisemitizam ako neko kaže istinu. Dok sam u školi učio ono što mi je nametnuto i ja sam imao saosećanje za njihovo stradanje, a onda sam sa godinama počeo da mislim svojom glavom i dolazim do saznanja da ništa nije slučajno. To se danas vidi na svakom koraku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA