≫ 

Devojčice proslavile šabačku uzrečicu "naopako": Reč stigla do "Svetionika znanja"

Šabački gimnazijalci povezali humor grada sa njegovim turističkim potencijalima

  • 1
Šabačko naopako Printskrin: RHMZ

Tim šabačkih gimnazijalki bogatu istoriju grada prikazao je na novi način. Njihova aplikacija i projekat "Šabac naopako", bili su zapaženi i na takmičenju "Svetionik znanja".

Od kada se posle dva veka vratio u Šabac, Jevrem Obrenović je jedan od simbola grada.

Spomenik posvećen nekadašnjem obor-knezu nahije koji je od turske kasabe stvorio varoš po ugledu na evropske gradove visok je četiri metra. Skeniranjem kodova može da stane i na dlan.

- Naš projekat je fokusiran na formiranje aplikacije koja je bazirana na augmentativnoj realnosti. Skeniranjem koda trebalo bi da vam izađe određeni sadržaj o našem gradu, odnosno, o njegovoj istoriji i kulturi -  kaže Milica Alimpić, učenica Šabačke gimnazije za RTS.

Njena drugarica, Katarina Srdanović navodi da se njihov projekat sastoji od dve odvojene ture - glavna je čekpoint tura od 9 lokacija koje su bitne za Šabac, druga se fokusira na učenike osnovne škole i to je, kako kaže, tura u Parku nauke na Letnjikovcu.

Zeleni venac izgrađen je u Šapcu tridesetih godina prošlog veka. Pored ovog spomenika kulture u centru grada, turisti mogu da vide i kako su nekada izgledale Krsmanovića kuća i crkva.

- Na takmičenju "Svetionik znanja", takmičenje između 15 timova gradova Srbije osvojile smo drugo mesto kako glasova žirija, tako i glasova publike - kaže Marijana Jokičić, učenica Šabačke gimnazije.

Tijana Iskić, učenica Šabačke gimnazije dodaje:

Naziv našeg projekta je 'Šabac naopako', zato što je naopako univerzalna šabačka uzrečica i naši sugrađani je često koriste, na taj način mi smo želeli da povežemo i humor grada sa njegovim turističkim potencijalima i naravno sa našim projektom. 

U okviru projekta "Šabac naopako", u planu je i edukacija volontera koji će sa šabačkim gimnazijalkama imati priliku da sve ono budu naučili primene i u praksi.

Video: Govorimo poezijom: Dva čoveka, jedan dečak na čamcu i... Milena Marković

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • R. Vukasinovic

    8. decembar 2020 | 19:17

    Uzrecica " naopako" se u svakodnevnom govoru izgovara kao "na'pako". U macvanskom kraju se cesto koristi i uzrecica " 'natema ga bilo", ili " 'natema te bilo". " 'Natema" je od "anatema".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA