≫ 

Zoran Bognar dobitnik nagrade "Milan Rakić"

"Osnovni stih njegovih pesama mogao bi se nazvati "zmijskim": ispisan je po sredini stranice, tako da osnovna jedinica pesme i prestaje da bude, ustupajući mesto (lirskoj) rečenici", zaključuje se u odluci žirija

  • 0
Zoran Bognar Zoran Bognar / Printskrin: YouTube/Nemanja Veljovich Subrosa

Značajna književna nagrada "Milan Rakić" za 2020. godinu pripala je autoru Zoranu Bognaru za zbirku pesama Srbijo, mogu li da budem tvoj sin, u izdanju Balkanskog književnog glasnika, danas je saopštilo Udruženje književnika Srbije iz Beograda.

Žiri za dodelu nagrade u sastavu Gordana Vlahović (član), Radomir Stojanović (član) i Dušan Stojković (predsednik), imao je izbor od trinaest pesničkih zbirki prispelih na konkurs.

Održali su tri elektronska sastanka - na prvom su razmotrili sve prispele knjige i napravili su širi izbor.

Na drugom sastanku žiri se opredelio za sledećih šest zbirki kao uži izbor: Srbijo, mogu li da budem tvoj sin Zorana Bognara, Granični prevoji - pesme Dejana Bogojevića, Grad baš grad Branislava Veljkovića, Kanadijana u 10 dana Miljurka Vukadinovića, Legenda o majci Jasmine Malešević i Srne i rane Milana Mihajlovića.

Na poslednjem sastanku žiri je jednoglasno odlučio da nagradu "Milan Rakić" za 2020. godinu dobije upravo pobednička zbirka Zorana Bognara.

- Nagrađena knjiga pod odrednicom poema o vlastitom prokletstvu, u isti mah je i poema koja peva o iskonskom prokletstvu koje uporno prati naš narod sa kojim je ovaj primoran da vodi neprestani boj žrtvujući ne retko svoje najodanije sinove - stoji u obrazloženju žirija.

Dalje se kaže da u trenucima kada su se mnogi domaći pesnici sasvim otuđili od patriotizma koji je svakom iskrenom stanovniku neke zemlje u srcu, Bognar je najnovijom pesničkom knjigom dokazao da izvorna patriotska poezija može i u današnjim vremenima da bude prava poezija, uprkos onima koji su uvereni da je takvoj poeziji odavno odzvonilo.

U ovoj zbirci je na delu poetski esejizam što je dovelo do velikog prisustva autentičnih gnomskih stihova, a metaforika je u drugom planu.

- Želeći da se odvoji poetički sasvim od naših pesnika koji su, stvarno ili umišljeno, ovladali našom poezijom, Bognar se odavno opredelio za anti-metaforiku kao osnovicu svog lirskog pisma i u njenom prvom planu su stilske figure kojima se ističe značenje pevanog. Osnovni stih njegovih pesama mogao bi se nazvati "zmijskim": ispisan je po sredini stranice, tako da osnovna jedinica pesme i prestaje da bude, ustupajući mesto (lirskoj) rečenici - zaključuje se u odluci žirija za dodelu nagrade "Milan Rakić" za 2020. godinu.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA